Júniusban végig működik a KPNQwest

MTI Sajtóadatbank, 2002. június 13. 08:03
A 2 milliárd euróval eladósodott, június elején csődbe ment holland KPNQwest távközlési és internetszolgáltató ebben a hónapban végig működni fog - közölte Eddie Meijer csődgondnok, miután a kedd este lejárt határidőig több ügyfél fizetett elmaradt számlái után. A beérkezett összegek elmaradtak a csődgondnokság várakozásától, mégis a működés folytatása mellett döntöttek. Úgy vélik, ezzel nő az esély, hogy a vállalatot vagy egyes részeit el lehet adni július elsejéig.
A KPNQwest saját adatai szerint az egyik legnagyobb európai internetszolgáltató, és a teljes európai hálózati piac harmadát fedi le. Tizennyolc országban vannak ügyfelei. Ha kikapcsol, akkor az európai internetforgalom egy része jócskán lelassulhat egy időre, sok oldal hozzáférhetetlenné válik.

A KPNQwest csődgondnoka csütörtökön szólította fel a vállalat adósait, hogy rendezzék számláikat, és akkor néhány hétig működhet a szolgáltatás. A KPNQwest 25 ezer kilométeres európai hálózatának napi működtetési költsége 1 millió dollár körül van, ügyfeleinek száma 100 ezer. A csődgondnok adatai szerint az egyik tulajdonos, a holland KPN távközlési vállalat maga 23 millió euróval tartozik a KPNQwestnek, és ez az internetszolgáltató legnagyobb aktuális kinnlevősége.

A KPNQwest internet szolgáltatást nyújt több nagy európai vállalatnak, köztük a finn Nokiának és a Sonera távközlési vállalatnak, és több amerikai cég, közte a Microsoft és a Dell Computer Corporation európai üzletágának. Az 1998-ban alapított holland-amerikai vegyes vállalat KPNQwest június elején jelentett csődöt, azután, hogy nem sikerült eladni valamelyes vagyont, amelynek bevételéből megélhettek volna egy darabig. A csődöt kimondta a bíróság.

A KPNQwest forgalma tavaly 810,1 millió euró volt, 75,5 százalékkal több, mint 2000-ben, de közben nettó vesztesége 266 millió euróra nőtt az előző évi 138,6 millió eurós egyszeri tételek nélküli nettó veszteségről. A cég már május közepén közölte, hogy ha részvényesei, vagyontárgyainak esetleges vásárlói, új befektetők vagy a hitelezők nem segítenek, akkor nem lesz képes tovább finanszírozni pénzügyi átalakítási programját.

Kulcsszavak: KPNQwest +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38