Pert vesztett a Graphisoft német képviselete

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 17. 12:54
Megszületett a Magyarországon két éve folyó Graphisoft – CadLine jogvitához kapcsolódó első ítélet egy külföldi bíróságon. A döntés kihatással lehet a magyar szoftvergyártók közötti eddigi legnagyobb, precedensértékű perre is.
A CadLine Kft. sajtóközleményben értesítette lapunkat, hogy a Graphisoft németországi képviseletét a hamburgi bíróság elmarasztalta, mert valótlan tényeket állított piaci versenytársa, a CadLine Kft. termékéről, az ArchLINE építészeti tervező szoftverről.

Az IT-Concept, a CadLine Kft. hivatalos németországi disztribútora azért indította a pert, mert a Graphisoft Nord levélben fordult a CadLine Kft. potenciális németországi ügyfeleihez, melyben hamis tényeket közölt az ArchLINE építészeti tervező szoftver működéséről és funkcióiról. Levelében a Graphisoft Nord a magyarországi Graphisoft-tól kapott információkra hivatkozott.

Az IT-Concept a bíróság előtt tételesen cáfolta a Graphisoft Nord állításait. Ez alapján a közelmúltban a hamburgi bíróság meghozta elmarasztaló ítéletét, melyben megtiltotta a Graphisoft Nordnak, hogy az ArchLine szoftverről „becsmérlően nyilatkozzon a potenciális ügyfelek előtt.” A bíróság egyben kijelentette, hogy a tilalom megszegése esetén minden egyes alkalommal 250 ezer euró összegig terjedő bírság szabható ki, mely 6 hónapi elzárásra változtatható. A Graphisoft Nord nem fellebbezett az ítélet ellen.

Mint ismeretes, 2000 áprilisában a Graphisoft pert indított a CadLine Kft. ellen, mivel állítása szerint annak építészeti szoftvere, az ArchLINE a Graphisoft egy korábbi, ma már nem forgalmazott szoftverén alapul, és így szerzői jogokat sért. A CadLine Kft. kérte a kereset elutasítását, egyben tisztességtelen piaci magatartás miatt viszontkeresetet nyújtott be a Graphisoft Rt-vel szemben. A viszontkereset alátámasztására többek közt az a dokumentum szolgál, mely alapján a hamburgi bíróság meghozta elmarasztaló ítéletét. A CadLine Kft. és a Graphisoft pere 2002 júliusában folytatódik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55