Megállapodást kötött a lemezkiadókkal az Audiogalaxy

Tóth Kristóf, 2002. június 18. 21:31
A népszerű internetes fájlcsere-szolgáltatást működtető társaság hétfőn megegyezést kötött a lemezkiadókkal, amely többek között a szerzői jogok által védett zeneszámok jövőbeli kiszűrését is jelenti.
A megállapodás értelmében az Audiogalaxy köteles engedélyt vagy hozzájárulást kérni az előadótól és a lemezkiadótól ahhoz, hogy egy zeneszámot elérhetővé tegyen a fájlcsere-hálózaton. Mindemellett a társaság a jogsértési per gyors lezárása érdekében beleegyezett, hogy egy bizonyos pénzösszeget fizessen a lemezkiadóknak, közölte a RIAA.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), a Nemzeti Zeneszerzők Szövetsége (NMPA), illetve a The Harry Fox Agency ügynökség még a múlt hónapban perelték be az Audiogalaxy-t a hálózaton terjesztett zeneszámok szerzői jogainak megsértése miatt. A vád szerint az Audiogalaxy korábbi erőfeszítése a jogvédett zeneszámok kiszűrésére hatástalan volt.

Bár a megállapodás megoldást jelent az Audiogalaxy jogi problémáira, egyúttal elbizonytalanítja a társaság jövőjét. Az Audiogalaxy ezidáig ugyanis felhasználók millióit vonzotta az ingyenesen letölthető zeneszámokkal, mindez a mostani megállapodással azonban már a múlté, és a szolgáltató könnyen a Napster sorsára juthat.

Az Audiogalaxy megállapodása újabb lépés a RIAA fájlcsere-szolgáltatások ellen folytatott jogi háborújának. A StreamCast-féle Morpheus, a KaZaA BV, a Grokster, az MP3Board, és a Madster továbbra is a szövetség célkeresztjében állnak.

"A megállapodás jelentős győzelem mindazok számára, akik védik a zene értékeit" - mondta Hiraly Rosen, a RIAA elnök vezérigazgatója. "Ez egyben figyelmeztetést is jelent a többi, illegális zeneterjesztést végző hálózat számára" - tette hozzá.

Kulcsszavak: zene Audiogalaxy jog RIAA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55