A Nokia a piac 50 százalékos növekedésében bízik

MTI Sajtóadatbank, 2002. június 19. 06:09
A finn Nokia abban bízik, hogy három éven belül 50 százalékkal növekszik a mobiltelefont használók száma a világon, a mostani körülbelül egymilliárdról másfél milliárdra.
A piac távolról sem telített, az emberek egyre-másra térnek át a vezetékes szolgáltatásról a mobilra, és a mobilkészülékkel mind több fejlett szolgáltatás érhető el - mondta a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, a Nokia mobiltelefon-részlegének elnöke, Matti Alahuhta kedden a Reuters hírügynökségnek magyarázatul.

A bizakodó jóslat éppen egy héttel követi a Nokia bevételi előrejelzését, amelyben a második negyedévi bevétel 2-6 százalékos csökkenését jósolták, a korábban jelzett, 7 százalékot elérő növekedés helyett. Mobilkészülékből a múlt héten az értékesítés növekedését 0-4 százalék közé valószínűsítették, az áprilisban várt 10 százalékos növekedés helyett. A működési profit előrejelzésén nem változtattak, és a piaci részarányukat 38 százalékra tették a második negyedévre. Az első negyedévben a Nokia piaci részaránya 34,7 százalékos volt, a tavalyi 35 százalékos éves átlag után.

Alahuhta azt mondta, hogy az idei év fontos megújulás és átalakulás éve a Nokiánál. A második félévben különösen jó forgalmat várnak a színes képernyőjű mobiltelefonból, amelyet hétfőn mutattak be. A japán Sony és a svéd Ericcson mobilkészülékeket gyártó közös vállalata ugyancsak hétfőn mutatta be színes képernyős készülékét.

A Nokia jelenleg a mobilkészülékeinek 15-20 százalékát gyártatja külső vállalkozókkal, és a nehéz piaci körülmények ellenére ezt az arányt nem akarják növelni - mondta a vállalati vezető.

Kulcsszavak: trend mobiltelefon Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14