A mobiltelefon a felelős az emberi sejtváltozásért?

Kollár Csaba, 2002. június 20. 10:45
Finn tudósok most nyilvánosságra hozott kutatási jelentése szerint a mobiltelefon sugárzása hatást gyakorolhat az emberi sejtekre, így az agyra is.
Darius Leszczynski kutató, aki több mint két éves kutatási eredményeire alapozza állítását, elmondta, hogy ugyan “eredményeink kellő alapot szolgáltatnak kijelentéseinkhez, de további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy egyértelművé tegyük az agyat, illetve a testet ért sugárzás komolyságát, és a bennük bekövetkezett változásnak a mennyiségét.”

A kutatást végző finnországi Sugárzási és Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) megállapítása szerint a mobiltelefonok sugárzása az emberi fehérje növekvő aktivitását okozhatja a sejtekben.

“Tudjuk, hogy létezik néhány biológiai válasz. Ezeket mi érzékelni tudjuk nagyon érzékeny műszereinkkel, de azt nem tudjuk, hogy vajon a mért sugárzás káros élettani hatással van-e az emberi szervezetre, illetve az agyra” – összegzi gondolatait Leszczynski.

Elemzők rámutatnak arra, hogy a tudományos újságokban újabban megjelenő kutatási jelentések már más megközelítésben foglalkoznak a mobiltelefonok sugárzásával, a hangsúlyt inkább az kapja, hogy a sugárzás gyengíti-e az agy ártalmas dolgokkal szembeni védelmi képességét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36