Matáv e-Fal

Biztonság, vírusvédelem, URL-szűrés

, 2002. június 23. 11:29
Az információ hatalom. A hatalommal lehet élni és visszaélni is. A Matáv elő szeretné segíteni partnerei törekvését, hogy az információkat biztonságos keretek között tartsák. A Matáv e-Fal szolgáltatással megoldást kínál az internethez kapcsolódó hálózatok biztonságosabbá tételére, a tárolt információk védelmére. A vezető távközlési szolgáltatónál hisznek abban, hogy a biztonság megteremtése jótékony hatást gyakorol majd a korszerű üzletmenet és ügyintézés fejlődésére, ami a gazdaság minden szereplője számára széles körű előnyöket ígér.
Az új lehetőségek mindig új kockázatokat is hordoznak. Az internet alkalmazása versenyelőnyt és növekvő hatékonyságot jelent egy vállalat számára, azonban az internet és a hozzá illeszkedő rendszerek megfelelő biztonsági óvintézkedések nélküli összekapcsolása nagyon komoly kockázatokat rejt magában. Ezek a veszélyek a különböző vírusoktól kezdve az örökké lehetséges hacker/cracker-támadásokon keresztül a vállalaton belüli biztonsági hibákig bármilyen jellegűek lehetnek. Egybehangzó szakértői vélemények szerint az internetkapcsolat hatékony védelmezői az informatika világában tűzfalnak nevezett eszközök. Ezek egyrészt az internet- és intranethálózatok, másrészt a magánhálózati szegmensek közé telepített berendezések, amelyek mindkét irányú adatforgalom ellenőrzéséért felelősek. Hiszen ne felejtsük el, hogy a vállalaton belüli felhasználók jogosultságainak szabályozatlansága is potenciális veszélyforrás.

A védelmi szolgáltatások Matáv által kínált választéka a felhasználók igényeinek megfelelő tűzfal- és más védelmi szolgáltatásokat egyaránt magában foglalja. Egy szervezet természetesen beruházhat saját tűzfalak létesítésébe és biztonsági megoldások létrehozásába, érdemes azonban számba venni, hogy a Matáv szolgáltatásának igénybevételénél milyen előnyök jelentkeznek. Nyilvánvalóan gazdaságos megoldás, hiszen el lehet kerülni, illetve "szolgáltatási díjra lehet váltani" a tetemes beruházást, s egy kis számítással az is kiderül, hogy az e-Fal költséghatékony. A szükséges munkát országosan elismert szakértelemmel végzik, a telepítés rövid időn belül, szakszerűen történik meg. A Matáv tőkeerős partnerként biztos hátteret garantál. A folyamatos felügyeletnek köszönhetően gyors beavatkozási lehetőség és állandó helpdesk áll rendelkezésre. A folyamatosan korszerűsített rendszer garantált minőséget nyújt. A teljes körű szolgáltatás keretében az üzemeltetésen kívül a biztonsági konzultáció és a rendszertervezés, az eszközbeszerzés és az üzembe helyezés is része a szolgáltatásnak.

Ha azonban a felhasználó saját infrastruktúra kiépítése mellett dönt, számos további igény jelentkezése várható. Magas képzettségű emberi erőforrásra (IT-szakértőkre) lesz szükség az üzemeltetéshez. Jelentős beruházási költségekkel jár a felügyelet és a gyors reagálási képesség megteremtése, magas fejlesztési költségekre lehet számítani a gyors avulás (új alkalmazások, új törési környezet, új vírusok stb.) miatt. Mindezek mellett elkerülhetetlen a biztonsági stratégia kidolgozása, a költséges biztonsági audit.

Napjainkban a magánhálózatok védelme a nyilvános hálózatok (internet) felől a biztonság egyik alapvető követelménye. De nagy hálózatok (nagyvállalat vagy intézmény) esetében ugyanígy szükség lehet az egyes információforrások cégen belüli védelmére. A Matáv tűzfal-szolgáltatáscsomagja figyelembe veszi a nagy-, a közép- és a kisvállalatok igényeit is. A szolgáltató kizárólag kipróbált partnerekkel működik együtt, első osztályú hardvereket és szoftvereket használ, valamint az ügyfelek igényeihez alkalmazkodó tanácsadást biztosít. A Matáv mindezt önállóan, egyszemélyi felelősséggel nyújtja.

Az első lépés a személyes konzultáció és a biztonsági analízis, amelynek során a felhasználóval közösen áttekintik, elemzik a biztonsági igényeket. Ezt követően egyéni, a vállalat vagy intézmény infrastruktúrájára szabott, optimális, átfogó tűzfalkoncepciót dolgoznak ki, valamint az adott biztonsági környezetre vonatkozó tűzfalszabályrendszert alakítanak ki. Végül az üzembe helyezés, üzemeltetés és fenntartás részét képezi a koncepcióban javasolt tűzfalrendszer hardver- és szoftverelemeinek beszerzése, szállítása, konfigurálása, tesztelése, üzembe helyezése és távmenedzselése. Az üzemeltetési csomagokhoz opcionálisan választható még vírusvédelem és az URL-hozzáférés korlátozása. A magas fokú rendelkezésre állás pedig tovább növeli a tűzfal megbízhatóságát. Az e-Fal segít abban, hogy végre kiszámítható, barátságos munkatárs lehessen az internet.

Kulcsszavak: security Matáv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38