IBM Linux Virtual Services

Tóth Kristóf, 2002. július 1. 21:47
A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei közé sorolt IBM e héten indította be azon vadonatúj szolgáltatását, melynek keretein belül a felhasználók a Big Blue-tól ahhoz hasonlatos módon vásárolhatnak Linuxos számítási teljesítményt, mint ahogy az elektromos áramért fizetnek az áramszolgáltató cégnek.
Az IBM képviselői a Linux Virtual Services, azaz a Linuxos Virtuális Szolgáltatások beindítása kapcsán elmondták, hogy az IBM a szolgáltatás keretein belül a Linux operációs rendszerrel ellátott mainframe számítógépeinek a teljesítményét bocsátja áruba. Warren Hart, az IBM Global Services részlegének igazgatója elmondta, hogy a Linux Virtual Services-t a felhasználók úgynevezett szolgáltatási egységek formájában vehetik igénybe. Egy-egy ilyen szolgáltatási egység havi díja 300 dollár, és a felhasználók ezen pénzösszegért egy tipikus egyprocesszoros Intel szerver számítógép számítási teljesítményének körülbelül egyharmadát vehetik bérbe az IBM-től.

Mivel az imént említett tipikus egyprocesszoros Intel szerver számítógépek manapság már 1000 dolláros áron is kaphatók, az IBM legújabb, számítási teljesítmény bérbeadási ajánlata nem hangzik túl kecsegtetően, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az IBM az egyes szolgáltatási egységekért elkért összegekért teljes körű hardver-szoftver-menedzsment szolgáltatást nyújt, ráadásul a lehető legrugalmasabb módon, vagyis a felhasználók aktuális igényeiknek megfelelően bármikor úgy dönthetnek, hogy kisebb, vagy nagyobb számítási teljesítményt kívánnak igénybe venni.

Szakértők szerint korántsem meglepő, hogy az IBM beindította a Linux Virtual Services-t, ugyanis a közelmúltban az olyan nagy és neves konkurens cégek is hasonlóan cselekedtek, mint a Hewlett-Packard, illetve a Sun Microsystems. A nagy számítógépgyártó cégek jövője sokak szerint többek közt ezen újszerű szolgáltatásokon múlik, mely szolgáltatásokat egyébként az üzleti felhasználók egyre szívesebben veszik igénybe, ugyanis rájönnek arra, hogy ily módon számos kellemetlen teendőtől és költségtől tudják megkímélni magukat. Az IBM szerint azon cég, mely az eddigiekben havonta mintegy 75 ezer dollárt költött szerverei menedzselésére és fenntartására, az IBM új szolgáltatása révén havonta mintegy 15 ezer dollárt lesz képes megtakarítani.

Kulcsszavak: szerver IBM +céginfo Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50