Kié a RomTelecom?

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 4. 06:50
Vita alakult ki a görög társtulajdonos és a román állam között arról, hogy valójában kinek mekkora a részesedése a RomTelecom telefontársaságban - írta a szerdai román gazdasági sajtó.
A román lapok a Financial Times rövid hírére hivatkozva közölték, hogy a görög OTE társaság egy 250 millió dolláros tőkeinfúzióval megszerezte a tényleges részvénytöbbséget. Ugyanakkor Dan Nica, a román kormány távközlési és informatikai minisztere minden alapot nélkülözőnek nevezte a hírt, hangsúlyozván, hogy a tulajdoni viszonyok bármiféle változásáról csak a társaság részvényeseinek rendkívüli közgyűlése hivatott dönteni.

A görög OTE társaság 1998 decemberében vette meg a RomTelecom részvényeinek 35 százalékát 675 millió dollárért. A görögök jó üzletet csináltak, mivel az akkori privatizációs szerződés értelmében a részvények 51 százalékának megfelelő szavazati jog illeti meg őket.

Az OTE a vételár egy részét utalta át a román államnak, a fennmaradó összeg tőkeemelés formájában a tulajdonába került társaságnál maradt.

Az 1998-as privatizációs körülményeit jelenleg parlamenti vizsgálóbizottság próbálja feltárni: a román sajtó értesülései szerint a szokatlanul magas sikerdíj kifizetésének okát szeretnék megtudni az akkori miniszterelnöktől, illetve az ügyletben érintett volt miniszterektől.

A román kormány tavaly jelentette be, hogy privatizálni kívánja a társaság állami tulajdonban maradt részét. A görög társtulajdonos azóta azon fáradozik, hogy a RomTelecomnál végrehajtott újabb tőkeemelésekkel kerüljön a részvények többségének birtokába.

A RomTelecom 2000-ben még 10,8 millió euró tiszta nyereséget ért el, de tavaly már 40,8 millió euró veszteségről adott számot 941,9 millió eurós üzleti forgalom mellett.

Az idén, az év első három hónapjában 239,5 millió eurós üzleti forgalom mellett 17 millió euró volt a veszteség.

A görög társtulajdonos tavaly egyik pillanatról a másikra lecserélte a társaság vezetését. A váltás okairól nem nyilatkoztak ugyan, de az új vezetés "elhibázott beruházási politikáról" beszélt.

Jövő év január elsejétől liberalizálják Romániában is a vezetékes távközlés piacát, ezzel a RomTelecom elveszíti ezt a monopóliumát. A társaság néhány évvel ezelőtt saját mobiltelefon-szolgáltatást indított, de a Cosmorom nevű vállalkozás eddig csak egyre növekvő mértékű veszteséget termelt. Előfizetőinek táborát alig gyarapította, miközben az várható, hogy az idén a mobiltelefonra előfizetők száma meghaladja majd a vezetékes telefon előfizetőinek számát.

Kulcsszavak: Romtelecom +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36