Ukrtelekom-bemutató a kérőknek

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 8. 08:24
Hozzávetőleg harminc lehetséges befektetőt - közöttük távközlési cégeket, pénzintézeteket és nagybankokat - várnak az Ukrtelekom ukrán állami távközlési részvénytársaság július 8-i londoni bemutatójára.
Steve Johnson, az Ukrtelekom privatizációs tanácsadójaként működő nemzetközi konzorciumhoz tartozó Millenium Financial Services igazgatótanácsának elnöke pénteki kijevi sajtótájékoztatóján elmondta: a világon mintegy harminc olyan telefontársaság működik, amelyek megfelelnek az ukrán kormány által a befektetőkkel szemben támasztott követelményeknek, de bankok és pénzügyi befektetők is részt vehetnek a privatizációban a távközlési cég vezette konzorciumokon belül. Johnson szerint a beruházók számára jó jel az ukrán gazdaság stabilitása és a kormány eltökéltsége az ágazat magánkézbe adására.

Kérdésre válaszolva Steve Johnson egyetértett az ágazat világpiaci helyzetének romlásával, de közölte, hogy a privatizáció hosszú folyamat és a lehető legkedvezőbb időpontban hirdetik meg a versenytárgyalást, amikor az Ukrtelekomot a lehető legjobb áron lehet majd értékesíteni.

Az illetékes ukrán kormánybizottság az előzetes tervek szerint idén októberben tervezi meghirdetni az Ukrtelekom értékesítését. Februárban ért véget a cég részvényeinek kedvezményes értékesítése: ennek keretében a részvények 7,14 százalékát vették meg 167 millió hrivnya (31,33 millió dollár) értékben a vállalat dolgozói és nyugdíjasai.

A majdani szakmai befektetőnek a részvények 42,86 százalékát kínálják fel megvételre, s megkapja az állam kezében lévő részvények 25 százaléka feletti rendelkezési jogot is. Állami tulajdonban marad a cég részvényeinek 50 százaléka + 1 részvény. A részvénytársaság alaptőkéje 4,682 milliárd hrivnya (878,34 millió dollár), a részvények névértéke 0,25 hrivnya (4,69 dollárcent).

Az UMC mobiltelefon-társaságnak az Ukrtelekom tulajdonában lévő 25 százalékos részvénycsomagja eladásáról a londoni bemutató után döntenek - közölte Steve Johnson.

Az ukrán távközlési és informatikai állami bizottság tárgyal a vegyes vállalat külföldi részvényeseivel a 25 százalékos pakett eladásáról, amelynek irányára a bizottság becslései szerint 100 millió dollár. A cég külföldi részvényeseinek elővásárlási joguk van. Egyelőre csak a Deutsche Telekom mutatott érdeklődést. Az UMC-t 1992-ben jegyezték be, alaptőkéje 15 millió dollár.

Kulcsszavak: UMC Ukrtelekom +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14