Felvásárlásokat tervez a Sega

Tóth Kristóf, 2002. július 10. 20:29
A japán videojáték-kiadó több európai és amerikai játékfejlesztőt, illetve játékkiadót fel kíván vásárolni a közeljövőben, hogy a lendületesen növekvő üzletág legnagyobb képviselője lehessen.
Mindezt egy magas rangú Sega-vezető mondta kedden.

A japán cég, mint ismeretes, másfél évvel ezelőtt leállította a játékkonzolok gyártását, és azóta kizárólag szoftverekkel foglalkozik. A társaság rövid távú célja, hogy az év végéig megszerezze a második legnagyobb játékkiadó címét az Egyesült Államokban, de 2004-re már csak a globális elsőség lehet elfogadható eredmény.

A Sega ezen lépésével gyakorlatilag szembefordult az ipari trenddel, és a riválisokkal ellenben bizakodó, komoly terveket sző. Az elemzők szerint a nagy kiadók ilyenfajta hozzáállása nem meglepő, hiszen a közelmúlt rekordokat döntögető eladásai lehetővé tették számukra a kisebb, anyagi nehézségekkel küszködő cégek megszerzését.

Az egyetlen független kiadó, amit a Sega jelenleg nem tudna megszerezni, a piacvezető Electronic Arts, mondta Charles Bellfield, a japán játékkiadó elnökhelyettese.

A társaság egyébként a jelek szerint jól döntött, hogy felhagyott a hardvereszközök gyártásával. A Sega két éven át tartó, hajmeresztő veszteségek után a 2002-es költségvetési évben visszaszerezte nyereségességét. Bár egyelőre nem ismert, a felvásárlásokat hogyan tervezi megvalósítani a társaság, annyi biztos, hogy a cég pénzkészlete kétszer akkora, mint amennyit az egész Acclaim Entertainment ér. A Segának jelenleg 508 millió dolláros hosszú lejáratú adóssága van, a társaság ugyanakkor 532 millió dollár készpénzzel is rendelkezik.

Bellfield nem kívánt nyilatkozni a lehetséges célpontokról, annyit azonban elárult, hogy a társaság 2003-ra nagyobb részesedést szeretne elérni az európai játékszoftverpiacon.

Kulcsszavak: Sega +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36