További nagy nevek az asztali processzoros notebookok mögött

Tóth Kristóf, 2002. július 11. 21:31
Számos vezető gyártót követően az IBM Corp., illetve a Sony Corp. cégek is be kívánnak lépni az asztali PC-kbe szánt processzoral készülő notebookok piacára.
A chipóriás Intel erőfeszítése a trend megállítására a jelek szerint kudarcott vallott.

A notebookgyártók a közelmúltban azért kezdtek asztali processzoros notebookokat piacra dobni, mert a notebookprocesszorok bonyolultabb technológiájuk, kisebb fogyasztásuk, hőtermelésük, illetve méretük miatt jóval drágábbak asztali társaiknál. A gyártók abból indultak ki, hogy megfigyelhető egy felhasználói réteg, amely hordozható számítógépet igényel, ugyanakkor nem használja hosszabb ideig a notebookot külső áramforrástól távol. Ezen felhasználók számára az asztali processzorok alkalmazásával elérhető alacsonyabb ár, illetve nagyobb teljesítmény bőven kárpótolja a kisebb akkumulátoros üzemidőt, illetve a nagyobb termelt hőt.

Az elmúlt hónapokban több vezető gyártó, mint például a Toshiba és a HP dobtak piacra asztali processzoros notebookokat. Az Intel Pentium 4-M árcsökkentése ellenére ráadásul az utóbbi időben is egyre több ilyen modell lát napvilágot. Mindez nem véletlen, hiszen az asztali CPU-ra épülő notebookok, mint a Toshiba Satellite 1800, illetve a Hewlett-Packard (HP) Presario 1500, nagy népszerűségnek örvendenek.

Az IBM első asztali processzoros notebookja a hírek szerint a ThinkPad A series sorozat tagja lesz, és várhatóan az év utolsó negyedében jelenik meg. A modellt a tajvani Quanta Computer tervezi, illetve fogja gyártani. A Sony a hírek szerint szintén az év vége felé dobja piacra asztali Pentium 4 CPU-ra épülő notebookját, amelyet a tajvani ASUStek Computer fog gyártani.

A világ második legnagyobb számítógépgyártójaként ismert Dell Computer a hírek szerint szintén be kíván lépni az asztali processzoros notebookok piacára, a végleges döntés azonban még nem született meg.

Kulcsszavak: IBM Sony notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14