Windows Media 9 néven lát napvilágot a Corona

Tóth Kristóf, 2002. július 16. 09:39
A szoftveróriás Microsoft hétfőn hivatalosan is bejelentette Corona fejlesztési kódnéven futó digitális média technológiájának nevét, amely nem más, mint Windows Media 9 Series.
A Windows Media 9 igen jelentős technológiai előrelépést jelent a mostani technológiákhoz képest, amellyel a Microsoft elsősorban az MPEG-4 szabványt kívánja háttérbe szorítani. A Windows Media 9 sikere egyébként elsősorban azért fontos a társaságnak, mert biztosítaná a Microsoft-szoftverek jelenlétét a szervereken, mondják az elemzők.

"A Microsoft célja a Windows Media-val a Windows szerverváltozatainak, illetve a Windows XP Embedded operációs rendszernek az eladása" - mondta Matt Rosoff, a Directions on Microsoft elemzője. "Ezért van az is, hogy a Windows Media fájlok szolgáltatása csak a Windows 2000 Server, illetve a közeljövőben megjelenő .Net Server operációs rendszerek alatt lehetséges" - tette hozzá Rosoff.

Az új Windows Media 9-nek egyébként a RealNetworks-féle RealMedia, illetve az Apple Computer-féle QuickTime technológiák is komoly konkurenciát állítanak. A két társaság ráadásul nem csak Windows operációs rendszer alá készítette el a szolgáltatáshoz szükséges szoftvereket, hanem gyakorlatilag minden elterjedtebb platformhoz.

Ami a Windows Media 9 megjelenési idejét illeti, a Corona-alapú szoftverek első béta verziója szeptember 4-én lát napvilágot. Mindez az elemzők szerint azt jelenti, hogy a társaság nem készül el időben ahhoz, hogy az elektronikai cégek még a karácsonyi szezon előtt beépítsék a technológia támogatását eszközeikbe. Márpedig a szoftveróriás mindenképpen el szeretné érni, hogy az elektronikai eszközök gyártói támogassák a Windows Media 9-et. A Microsoft hétfőn be is jelentette a Pioneer Electronics teljes Corona támogatását. A társaság a közeljövőben adja ki első Digital Network Entertainment (DNE - Digitális Hálózati Szórakoztatórendszer) készülékét, amely internetes szolgáltatókon keresztül biztosít majd Windows Media 9 formátumú audió-, és videóműsorokat a felhasználóknak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50