Ha a Deutsche Telekom magáncég volna...

Elekes István, 2002. július 16. 16:49
Egyre több jel mutat arra, hogy a Deutsche Telekom válsága politikai jellegü, és jól mutatja az állami érdekeltségü cégek menedzselési stilusát, melyben - ugy tünik - a politika nagyobb szerepet játszik, mint a szabadverseny, a gazdasági helyzet, a tözsdevilág. A felügyelőbizottság délutánra várható döntése még nem született meg Ron Sommer visszahívásáról, ezt a fél világ lesi, addig az alábbi "háttéranyaggal" szolgáltatunk meditációs-alapanyagot ovasóinknak.
Ha a DT egyszerü "mezei" kapitalista magáncégként müködne, akkor a kis- és nagyrészvényesek már rég leváltották volna a vezetögárdát, mondván nem váltották be a hozzáfüzött reményeket. A DT részvényei ugyanis már álltak 103 euron, a mostani 10.40 helyett. Ráadásul az amerikai részvényesek még nagyobb veszteséget könyvelhetnek el a dollár/euró paritása miatt. Már hallani olyan hangokat, hogy a tengerentuli részvényesek pert fontolgatnak.

De, mi a helyzet valójában a DT-vel? A nagyvállalat 43 %-ban állami tulajdon, ezért annak nyeresége vagy vesztesége kihatással van/lehet az ország politikai életére, a mindenkori kormány megitélésére. Ez teszi a jelenlegi helyzetet igazán izgalmassá a bel- és külpolitika szinterén egyaránt. Amikor l996-ban a frankfurti tözsdén bevezették a Deutsche Telekom-ot ill. részvényeit, akkor a reklámszöveg szerint ez volt a németek elsö "nép-részvénye", azaz (amerikai mintára) a kisbefektetöknek akartak kedvezni. Ez be is jött, hiszen a különbözö forrásokat összevetve kb. három millió részvényest tudhat magáénak a DT.

Ez pedig akár 3 millió választót is jelenthet, ha a lakosság a zsebét is megnézi a öszi parlamenti választásokkor. Ezt a szociáldemokrata Schröder kancellár és hivei is nagyon jól tudják. Tehát, nem mindegy, hogy milyen eredménnyel vezetik az egyik legnagyobb állami érdekeltségü német nagyvállalatot. Természetesen ezzel az ellenzék is tisztában van, hiszen már megpenditették, hogy a DT nehézségei (60 milliárd eurós hiány, - pontosabban adóság) a rossz üzletvezetés miatt következett be, ami - természetesen - a jelenlegi kormány felelössége. A vezetöváltást is Schröder "machináció"-jának nevezi és tekinti a választási gyözelemben reménykedö CDU/CSU.

Bárki is lesz a Deutsche Telekom vezetöje, a kialakult helyzet valójában nem az anyaiágon magyar származásu, izraeli születésű (A)Ron Sommer személye, hanem a politika körül forog. Hiszen a jelentös állami részesedés miatt nem a magánrészvényesek döntenek, hanem a politika, mely egyáltalán nem biztos, hogy hosszutávon jó (és uj) vágányra teszi a betegeskedö vállalat óriást.


A Deutshe Telekom dolgozói az FB ülés alatt is tüntettek, nem szertnének a politika játékszerévé válni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38