Tavaszi cégvirágzás - Minor-módra

, 2002. július 24. 16:10
A magyarországi infogazdaság jövőképe, az outsourcing, a tudásmenedzsment, az ügyfélkezelés korszerű megoldásai - többek között ezekről esett szó a Minor Rendszerház Rt. "Minor Tavasz 2002" nevű szakmai rendezvényén, amelynek fővédnöke Kovács Kálmán informatikai miniszter volt, aki beiktatását követően először a Minor Rendszerház Rt.-nél vállalt el ilyen szerepet. Ugyancsak itt mutatkoztak be a cégcsoport legújabb tagjai is, amelyeknek vagyonkezelő és központi adminisztrációs kiszolgáló szerepét a Minor Holding Kft. tölti be, amely ezen feladatok mellett fővállalkozói, projektvezetői és esetenként finanszírozói funkciót lát el a csoport projektjeinek megvalósítása során, valamint a csoportszintű stratégia, az üzletfejlesztés és az akvizíciós politika is feladatai közé tartozik.
Jelenleg a csoportba tartozik az Antenna Hungária cégcsoporttal közösen létrehozott, informatikai erőforrás-kihelyezéssel (outsourcing) foglalkozó AM-IT Rt., az év elején létrejött, chipkártyás fizetési és biztonsági megoldásokat kínáló SmartCard Kft. és a biztonsági áramellátás területén működő Wattmester Kft. Május végén alakult meg a Trainer Kft., amely a hagyományos oktatási módszerek mellett e-learning alapú képzést kínál, és rövid időn belül külön cégbe szerveződik az információs terminálok és ügyfélirányító rendszerek gyártásával foglalkozó terület is.

Nánási Sándor - aki eddig a technikai ügyekért felelős vezérigazgató-helyettes volt a Minor Rendszerház Rt.-ben, mostantól azonban a holding stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója, illetve a rendszerház általános vezérigazgató-helyettese - elmondta, hogy idén még további akvizíciók várhatók annak érdekében, hogy a Minor Holding üzleti megoldásait tovább erősítsék, s ezek főként tanácsadással, üzletfejlesztéssel és egyedi alkalmazások fejlesztésével foglalkozó vállalatok lesznek. A cégcsoport üzleti tervében 8 milliárd forint szerepel, aminek teljesülésére biztató előjelként szolgálhat az első negyedéves közel kétmilliárdos bevétel.

A struktúraváltás okait Takács Imre vezérigazgató az alábbiakban fogalmazta meg: az ügyfelek egyre igényesebb informatikai megoldásokat várnak el a szolgáltatóktól, így a piacon az egyes szakterületekre specializált, szakértő cégekre van szükség. A Minor Rendszerház Rt. az informatikai rendszerintegrációra koncentrál, így a többi területre önálló vállalatokat hozott létre, s ezáltal az önállóan működő cégek jobban fókuszálhatnak az általuk képviselt speciális területekre. Ennek megfelelően a cégcsoport hatékonysága is - reményeik szerint - jelentősen nőhet. Mindezeken felül a menedzsment a holding mindegyik cégében tulajdonosként is érdekelt, ezzel is a mind nagyobb eredményesség elérését szolgálva. A központi adminisztráció (pénzügy-számvitel, marketing, beszerzés) a csoport vállalatainak költséghatékony működését biztosítja.

Amit tudni kell

Az AM-IT Rt. most zajló országos road-show-ján a cég alkalmazásszolgáltatóként (ASP) és rendszerfelügyeleti szolgáltatóként (MSP) is bemutatkozik a teljes körű IT-outsourcingpaletta ismertetése mellett. A SmartCard Kft. a chipkártyás fizetési és biztonsági technikák területén nyújt tanácsadói, fejlesztői, valamint megvalósítási szolgáltatásokat az IT-piac rendszerintegrátorai és hozzáadottérték-szállítói számára, akik a SmartCard tudásbázisára alapozva szolgálhatják ki ügyfeleiket, legyen szó digitális aláírásról, beléptetésről, azonosításról, fizetési, törzsvásárlói vagy akár utazási megoldásokról.

A Minor-csoport másik vállalkozása, a Wattmester Kft. teljes körű biztonsági áramellátási tevékenységet végez a tervezéstől és gyártástól a fővállalkozásban végzett erősáramú-kivitelezésen keresztül a távfelügyelettel támogatott üzemeltetésig. A harmadik hídfőállást képező Trainer Kft. a hagyományos oktatási formák mellett az elektronikus megoldásokra koncentrál. Az oktatótermek száma az új irodaépület befejezésével ötre nő, így egyidejűleg akár több mint 60 fő képzése is megoldható. Ennél szélesebb kör számára valósítható meg az oktatás elektronikus módon. Bár az ennek keretéül szolgáló rendszer még fejlesztés alatt áll, amint elkészülnek vele a szakemberek, semmi sem szabhat gátat a hatékony, idő- és költségtakarékos elektronikus képzési formák megvalósításának.

Terminálkihelyezés

A "Minor Tavasz 2002" szakmai rendezvényen a cég vezetői azt is elárulták, hogy hamarosan létrejön az információs terminál és ügyfélirányító rendszer gyártásával foglalkozó cég, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezen a területen piacvezető legyen Magyarországon, s emellett a külpiacokon is sikereket érjen el. Ez, ismerve a területen eddig elért eredményeket - például a Burger Kingnél bevezetett terminál alapú internetszolgáltatást, amelyről lapunk két számmal korábban, Megoldás mellékletében közölt esettanulmányt -, egyáltalán nem tűnik valószínűtlennek.

Kulcsszavak: +céginfo Minor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59