Veszélyben a HP PC-piaci elsősége

Tóth Kristóf, 2002. július 20. 06:19
Habár a Hewlett-Packard a Compaq Computerrel történt fúziót követően nemrégiben pillanatok alatt a világ legnagyobb számítógépgyártó cégévé avanzsált, szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy elképzelhető, hogy a Hewlett-Packard elsősége tiszavirág életű lesz.
A Gartner és az IDC piackutató cégek legfrissebb jelentéseiből kiderül, hogy a Compaq Computerrel hivatalosan idén május 3-án egyesült Hewlett-Packard szállította le a legtöbb személyi számítógépet az egyébként általánosan csak elég gyenge eladási mutatókat magáénak tudható második negyedévben, azonban a Hewlett-Packard előnye az őt a második helyen követő Dell Computer előtt nem túl meggyőző, sőt!

A Gartner elemzői által készített, és a napokban nyilvánosságra hozott jelentések szerint a második negyedévben a Palo Alto-i (Kalifornia) székhelyű Hewlett-Packard adta el a legtöbb számítógépet, és a cég így világszinten mintegy 15,5 százalékos piaci részesedésre tudott szert tenni, miközben a Dell Computer alig lemaradva, 14,9 százalékos piaci részesedést regisztrálva követi a Hewlett-Packardot. A Gartner szerint tehát a Hewlett-Packard és a Dell Computer piaci részesedése között mindössze 0,6 százalék a különbség. Az IDC piackutató cég szakértői szerint a két mamutcég közötti verseny még ennél is szorosabb, ugyanis az IDC jelentése szerint, míg a Hewlett-Packard 15,1 százalékos részesedéssel rendelkezik a személyi számítógépek világpiacán, addig a Dell Computer ugyanezen piacon 14,8 százalékos részesedést tudhat magáénak.

A Gartner és az IDC szakértői egyetértenek abban, hogy az ominózus fúziót követően a világ legnagyobb számítógépgyártó cégévé előlépett Hewlett-Packardnak nagyon vigyáznia kell, ha nem akarja olyan gyorsan elveszíteni első helyét, mint ahogyan azt megszerezte. A szakértők mondják ezt többek azért, mert míg a második helyezett Dell Computer eladásai szépen lassan növekednek, addig a Hewlett-Packard eladási mutatói nem éppen kedvező ütemben változnak. Az IDC elemzői szerint a Dell Computer az elmúlt negyedévben 15,5 százalékkal több személyi számítógépet adott el, mint a tavalyi év hasonló időszakában, míg a Hewlett-Packard eladási mutatói ugyanezen időszak alatt nem kevesebb mint 16,2 százalékkal estek vissza. Az elemzők szerint az elmúlt időszakban mind a Hewlett-Packard, mind a Compaq Computer veszített piaci részesedéséből, és a jelenlegi negyedévben várhatóan tovább folytatódik majd a két cég eladási mutatóinak romlása.

Kulcsszavak: HPQ trend Dell

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50