Vízhűtéses notebook a Hitachitól

Tóth Kristóf, 2002. július 21. 07:26
A Hitachi a napokban bemutatta első olyan sorozatgyártásban készülő hordozható számítógépét, melynek 1,8 GHz-es frekvencián üzemelő Intel Pentium 4-es processzorát nem a már jól megszokott léghűtési rendszerek valamelyike, hanem egy a Hitachi által szabadalmaztatott notebook vízhűtési rendszer hűti.
Mint ismeretes, a jelenleg forgalomban lévő hordozható számítógépek túlnyomó részét a gyártók hűtőbordákkal és ventilátorokkal látják el annak érdekében, hogy a különböző alkatrészek ne hevüljenek túl, azonban az újabb processzorok némelyike olyan komoly hőmennyiséget termel, hogy csak méretes és nem utolsó sorban zajos léghűtéses rendszerekkel oldható meg a megfelelő hűtésük. A Hitachi azt állítja, hogy némelyik nagy teljesítményű notebook ma már olyan hangos, hogy például könyvtárakban már nem is illik használni őket.

A Hitachi a vízhűtéses notebookjával kíván megoldást nyújtani azon felhasználók számára, akiknek egyszerűen már elegük van a léghűtés miatt zajos hordozható számítógépekből. A Hitachi Flora 270W Silent Modelben nincsenek hűtőventillátorok, van azonban egy kis víztartály, valamint egy a víztartályban található folyadékot keringtető rendszer. A hűtőfolyadék egy többek közt a legnagyobb hőt termelő processzor felett is elhúzódó flexibilis csővezetékben kering, és elszállítja a meleget a notebook-kijelzőt magába foglaló részéhez, ahol aztán a hűtőfolyadék le tudja adni a hőjét. A Hitachi munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a cég által szabadalmaztatott vízhűtési rendszer rendkívül megbízható, a rendszer részét képező parányi szivattyú 44 ezer órán keresztül képes működni, így a rendszer élettartama minimum öt esztendő, igaz az új notebookra "csak" hároméves garanciát vállal a japán gyártó.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59