Az Elcoteq kivonul Lengyelországból

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 22. 08:28
A finn Elcoteq szerződéses elektronikai gyártó eladja a Lengyelországban, Wroclawban félig kész üzemét egy francia magáncég lengyel leányvállalatának. Sem az ügylet értékét, sem a vevő kilétét nem közölték az Elcoteqnél szerdán, csak azt, hogy előzetesen megállapodtak, és a hatósági jóváhagyások után az év végéig zárják az ügyletet.
- Belefektettünk néhány millió eurót, és most a nagy részét visszakapjuk - mondta az Elcoteq elnökhelyettese, Osmo Kammonen szerdán hírügynökségeknek. Hozzátette, hogy az eladási ár meghaladja a telephely könyv szerinti értékét. Az Elcoteq még tavaly állította le a wroclawi üzem építését.

A márkatulajdonosoknak, köztük a Nokiának és az Ericssonnak telefonokat és más távközlési berendezéseket gyártó Elcoteq tavaly közölte, hogy kivonul Lengyelországból, mert a távközlés általános visszaesése közepette csökkentenie kell költségeit.

Az Elcoteq a második negyedévben 6 százalékkal növelte értékesítését az első negyedévhez képest, 425,2 millió euróra. A tavalyi második negyedévben 433,3 millió euró volt a bevétele. A működési eredménye ennél jobban javult az első negyedhez képest: 1,2 millió euró volt az első negyedévi 6,5 millió eurós veszteség és a tavalyi második negyedévi 10,8 millió eurós működési veszteség helyett. Az adó előtt vesztesége 1,3 millió euróra csökkent a tavalyi második negyedévi 13,8 millió eurós veszteségről.

Az első félévben az értékesítése 827,5 millió euró volt, kevesebb, mint a tavalyi első félévi 903,2 millió euró. A működési vesztesége 5,3 millió euróra csökkent 7,3 millióról, az adó előtti veszteségét pedig 9,4 millió euróra szorította le a tavalyi első félévi 14,5 millióról. A féléves beszámoló szerint sikerült stabilizálni a vállalatot, és nincs kamatozó nettó adósságuk.

A harmadik negyedévre a másodikban elérttel azonos értékesítést és eredményt valószínűsít önmagának az Elcoteq, azzal, hogy további javulás a negyedik negyedben várható. Egész évre még a tavalyinál kisebb értékesítést, de profitnövekedést jósolnak, abszolút számok említése nélkül. A tavalyi értékesítés 1,862 milliárd euró volt a 2000-es 2,213 milliárd euró után.

Az Elcoteq szerdán kora délután 7,30 euró volt a helsinki értéktőzsdén, 11,45 százalékkal drágább a keddi zárónál.

Kulcsszavak: Elcoteq +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14