Legyen a budapest.hu e-demokratikus

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. augusztus 29. 11:00
Az eDemokrácia Műhely Egyesület a Fővárosi Önkormányzat felkérésére ajánlást készít a megújuló budapest.hu portál működésére, és ennek keretében szerdán este egy minitanácskozáson kilenc felkért szakértő foglalta össze a javaslatait a portál majdani szerkesztői, üzemeltetői számára.
A tanácskozás fő témája a közérdekű információkhoz való hozzáférés és az interaktív elemek alkalmazásának kérdésköre volt, bár a javaslatok között konkrét tartalommal kapcsolatos ötletek is elhangzottak.

A kiselőadások sorát Szekfű András, a MUOSZ online szakosztályának elnöke nyitotta meg, aki egyebek mellett arra figyelmeztette az üzemeltetőket, hogy a portálnak műszakilag is demokratikusnak kell lennie, vagyis korszerűtlenebb számítógépek, böngészők használói számára is hozzáférhetővé kell tenni a tartalmat. Ezt a gondolatsort folytatta valamilyen módon később Nyírő András, a Westel tartalomigazgatója, aki számokkal tudta igazolni, hogy a mobiltelefonok jóval elterjedtebbek, mint az internet, vagyis lehetnek olyan rétegek, akik interneten nem, de telefonon keresztül esetleg mégiscsak hozzáférhetnek a fővárosi tudnivalókhoz. Ráadásul rengeteg olyan információ van (útfelbontások stb.) amelyek esetleg épp útközben kellenek...

dr. Mlinarics József (Magyar Tartalomipari Szövetség) teletextes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, amikor 120 kihelyezett szerkesztőség egyidejűleg töltötte sokoldalú tartalommal a Magyar Televízió információs oldalait; Kelen András (Pro Bono Alapítvány) az ügyintézési lehetőségek megteremtését ítélte a legfontosabbnak; Galántai Zoltán (a magyar BigBrother díj alapítója) az adatkezelési elvek deklarálásának szükségességéről és betartásának fontosságáról beszélt. Mivel az előzetes tárgykör szerint a főváros döntéshozói arra voltak kíváncsiak, hogyan működtethetők a vitafórumok a leghatékonyabban és egyben legdemokratikusabban, Vértes János (Prím Média) azt fejtette ki, hogy a fórum nem feltétlenül egy olyan szolgáltatás, amelyet az üzemeltető AD a látogatóinak (és ezzel nyakába veszi a moderálás nyűgét), hanem ezt esetleg úgy is fel lehetne fogni, hogy a főváros üzemeltetői egy új eszközrendszert KAPNAK arra, hogy a lakosságot bevonják gondjaik megoldásába. Nemes Dániel freewebes tapasztalatai mellett azt a vízióját is felvázolta, hogy tíz év múlva a mai internet már nem létezik, lesz a szórakoztató ágon egy szélessávú, a mainál sokoldalúbb webkapcsolat, és lesz egy mobil internet, amely a tömör információk disztribúcióját szolgálja. Csirmaz László (CEU) a mostani portál kritikájával, Gáspár Mátyás (Magyar Teleház Szövetség) néhány betartandó alapelvvel egészítette ki az elhangzottakat, de hozzászóltak a témához a "hallgatóságként" jelen lévő érdeklődők is, pl. Elekes István (a MOUSZ online szakosztály titkára), Veszelovszky Zsolt (port.hu).

Kulcsszavak: +legfontosabb portál

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38