A Sony-Ericsson erős a kritikus időszak átvészeléséhez

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 4. 20:42
Kunitake Ando, a Sony operációs vezetője úgy véli, a társaság Ericssonnal létrehozott közös vállalkozása erős, és nem lesz szükség a felszámolására.
A svéd mobilkommunikációs óriás Ericsson a napokban bejelentette, hogy amennyiben a Sony-Ericsson közös vállalkozás az elkövetkező 2-3 negyedévben nem ér el "megfelelő" eredményt, a társaság kilép a szövetségből, és leállítja a mobiltelefonok gyártását.

Ando azonban úgy véli, az 50-50 százalékban birtokolt Sony-Ericsson Mobile Communications Ltd. elég erős a kritikus időszak átvészeléséhez. - Jelenleg folyik a társaság egyesítése, egységesítése, harmonizálása - mondta a Sony-vezető. - Amint újból teljes erőbedobással a piaci felemelkedésre tudunk majd koncentrálni, ennek az erőnek meg lesz az eredménye - tette hozzá.

A közös vállalkozást jelenleg az Ericsson pénzügyi nehézségei, az egyre kiélezettebb piaci versenyhelyzet és a visszaeső kereslet egyaránt sújtják. Az elemzők azonban egyetértenek Andóval abban, hogy a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai cége, illetve a világ vezető mobilkommunikációs társasága együttesen jó esélyeket biztosít a közös vállalkozásba formált mobiltelefon-üzletágnak.

A Sony-Ericsson tavaly októberi létrejötte óta a társaság mobiltelefon-eladásai messze elmaradtak a várakozásoktól, miközben a konkurencia erősödött, a piaci kereslet pedig visszaesett. Az első három hónap eredménye 138,4 millió dolláros veszteség volt, amelyet egy szerény, 3 millió eurós nyereség követett az idei első negyedévben. Az áprilistól júniusig tartó időszak azonban ismét jelentős, 83 millió eurós veszteséget hozott.

"Általában legalább egy évbe telik, mire egy közös vállalkozás piacra dobja első termékeit" - mondta Hitoshi Kuriyama, a Merrill Lynch elemzője. "Úgy vélem, jó esélyeik vannak."

Szakértők szerint a Sony akkor is folytatná a mobiltelefonok gyártását, ha az Ericsson esetleg kilépne a közös vállalkozásból, mivel a japán óriáscég termékskálájában igen fontos szerepet töltenek be a mobiltelefonok.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38