DT: részleges eladások online és mobil vonalon?

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. szeptember 5. 12:00
Egy elemzői tanácskozáson Helmut Siehler, a Deutsche Telekom megbízott elnöke, felvetette a T-Mobile és a T-Online "részleges" eladásának ötletét, mert szerinte így 3 milliárd euróval lehetne csökkenteni a cég 64 milliárd eurós adósságát - tudósít a Financial Times Deutschland.
Míg korábban olyan pletykák reppentek fel, hogy a Deutsche Telekom a vezetékes vonalon épít le, és egyebek közt a Matávra helyezi ki az "for sale" táblát, miközben a mobil ágazatot, köztük az áttételesen tulajdonában lévő Westelt megtartja, ez az új koncepció arra épül, hogy a perspektivikusabb üzletágakból hamarabb lehetne csökkenteni az adósságot. Ugyanakkor a Financial Times Deutsche Telekomos forrásokra hivatkozva megjegyzi, hogy a mostani javaslatok sem tekinthetők választott útnak, minden lehetőség továbbra is nyitva áll. Az tehát, hogy ezeket a cégeket nem a tőzsdére viszik, hanem pénzügyi vagy szakmai befektetőkkel részben megosztják, csak egy elképzelés a sok közül. Az elemzők szerint lehet, hogy a Voicestream már-már biztosnak tűnő eladása kapcsán is a részleges értékesítés lenne a jó megoldás.

Ami a bizonytalanságot illeti, az új vezetés ezt bizonyosan fenn fogja tartani a német választások végéig, de lehet, hogy hosszabb időre kell számolni velük. A helyzet ugyanis az, hogy egy ilyen típusú adósság-kezelés kötéltánc, ha a DT eladja a 39 milliárdért vett Voicestreamet mondjuk tízért, akkor ugyan tisztes mértékben csökkentheti adósságát, de el kell könyvelnie egy nagy összegű veszteséget, ami jelentős árfolyamveszteséget okozhat a részvénypiacon. A hitelezők és a három millió kisrészvényes nem pontosan ugyanazt várja el a menedzsmenttől, így az ideiglenes vezérnek minden ötletet ideiglenesnek kell tekintenie: neki az a dolga, hogy lebegtesse a megoldási lehetőségeket, jelezve, hogy a menedzsment mindent elkövet az adósság csökkentésért és ugyancsak mindent a veszteségek elkerüléséért... Mindebből tehát egyelőre se a Matáv, se a Westel további sorsára nézve nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59