A Deutsche Telekom rántja a mélybe az európai részvényindexeket

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 10. 09:24
A távközléssel kapcsolatos aggodalmak, a pénteki mutatóemelkedést követő profitrealizálás, valamint az Irak elleni esetleges amerikai támadás miatt gyengültek hétfőn az irányadó részvényindexek az európai tőzsdéken.
A Deutsche Telekom részvénye - amely pénteken 9 százalékkal erősödött - hétfőn több mint 2 százalékkal gyengült, miután Edmund Stoiber, a konzervatív kancellárjelölt közölte, hogy a távközlési vállalatban levő maradék állami tulajdont is privatizálja, ha megnyeri az e hónapban tartandó német választásokat.

A hétfői kereskedelemben gyengültek a biztosítók is. A biztosítótársaságok részvényei az utóbbi időben együtt mozogtak az irányadó részvényindexekkel. Emelkedett viszont az alapanyaggyártók - így az acél- és a papírgyárak - részvényeinek árfolyama.

A finn Nokia jegyzése 0,6 százalékkal növekedett, miután a Morgan Stanley befektetési bank javította a papír besorolását.

A délelőtti kereskedelemben az összeurópai FTSE Eurostock 300 index 0,7 százalékkal 921 pontra, a DJ Euro Stoxx 50 index pedig egy százalékkal 2 590 pontra csökkent. Kora délután az FTSE-100 33,7 pontos, azaz 0,83 százalékos hátrányban, a DAX-30 66,81 pontos, azaz 1,93 százalékos elmaradásban volt a pénteki záróhoz képest.

Egy esetleges Irak elleni amerikai támadás lehetősége jelentős drágulást hozott az olajpiacon az utóbbi napokban. Hétfőn lassult az áremelkedés, az északi-tengeri Brent könnyűolaj hétfőn kora délután hordónként 28,38 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) októberre, 9 centtel drágább a pénteki zárónál, miután pénteken 63 centtel, csütörtökön 56 centtel drágult. Ennek nyomán drágultak az olajrészvények is. Az olaj drágulása egyben lenyomta a vegyipari cégek részvényeinek árfolyamát: számukra ez alapanyagár-emelkedést jelent.

A Wall Street részvényindexeinek határidős jegyzései gyengültek hétfőn kora délutánig. Hétvégi hírek szerint veszélyben van Michel Bon, a France Télécom elnökének posztja, és nagy kérdés a társaság jövőbeni stratégiája német leányvállalatával, a MobilCommal kapcsolatban. Az 55,5 százalékban állami France Télécom csütörtökön dönt arról, hogy szüksége van-e tőkeemelésre, amivel Bon nem ért egyet. A francia távközlési társaság pénteken közli első félévi eredményeit. A társaság részvénye hétfőn 5,3 százalékot vesztett.

A France Télécom érdekeltségébe tartozó Orange mobilszolgáltató árfolyama négy százalékkal csökkent, miután a J.P. Morgan befektetési bank "semlegesre" rontotta a papír besorolását a korábbi "vételre ajánlottról".

A norvég Telia távközlési vállalat jegyzése 2,5 százalékkal, partnere, a finn Sonera árfolyama 1,2 százalékkal emelkedett, miután a norvég társaság közölte: International Carrier nevű leányvállalata várhatóan pozitív pénzforgalmat ér el jövőre.

A Vivendi Universal 3,6 százalékkal drágult, mert alapos a feltételezés, hogy adósságának csökkentése érdekében elad az amerikai kiadói érdekeltségeiből is.

A fejlett technológiai szektorból a lapkagyártók papírjai drágultak a nyitás után, miután a tajvani TSMC - a világ egyik legnagyobb lapkagyártója - erős augusztusi eladási adatokat közölt. Később azonban romlott az ágazat megítélése, mert a Schroder Salomon Smith Barney további borút jósolt a szektornak. A Philips árfolyama két százalékkal, az ASML jegyzése 3,2 százalékkal csökkent. Az STMicroelectronics 1,6 százalékkal esett.

Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke a hétvégén értésre adta, hogy az eurózóna kamatszintje egy darabig változatlan marad. Duisenberg elismerte, hogy az euróövezet gazdasági fellendülése az idei év második felében nem gyorsul fel, a fellendülésre a reméltnél tovább kell várni.

Kulcsszavak: +legfontosabb tőzsde trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14