A Nokia a mobiltelefon-értékesítés erősödését tapasztalja

Kollár Csaba, 2002. szeptember 10. 19:58
A Nokia ma közzétette a harmadik negyedévi üzleti eredményeket. Nokia csoport értékesítése a harmadik negyedévben 7,1 milliárd és 7,4 milliárd euró között várható.
A harmadik negyedéves (módosított) hozam részvényenként előreláthatólag az előre jelzett 0,15 - 0,17 eurós sáv felső hányadában helyezkedik el. A Nokia Mobile Phones a harmadik negyedév során várhatóan 4-9%-kal növekedik 2001 harmadik negyedévéhez képest. A Nokia szerint a mobiltelefon-üzletág nyereségessége eléri, sőt meg is haladhatja a várakozásokat. A pro forma üzemi árrés várhatóan eléri vagy meg is haladja a 20%-ot, ami tükrözi a Nokia új termékei, többek között a Nokia 7650 képküldő telefon kedvező fogadtatását.

A negyedév első két hónapja különösen Európában hozott erős általános keresletélénkülést, melyre támaszkodva a vállalat egyre bizonyosabb abban, hogy az éves piaci volumenére vonatkozó becslésnek megfelelően teljesít, és 2002-ben 400 millió készüléket értékesít.

A mobilhálózat terén a GSM piaci környezet változatlanul kihívásokkal teli, a mobilszolgáltatók beruházásai a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkennek. A WCDMA berendezések telepítése és tesztelése jól halad, és a vállalat várakozásai szerint a WCDMA-ből származó bevételek megjelennek a harmadik negyedévben. A GSM piac hanyatlása következtében a Nokia Networks harmadik negyedévi értékesítése várhatóan 5%-kal elmarad a 2001 harmadik negyedévi értékesítéstől, míg a Nokia Networks pro forma üzemi árrése a harmadik negyedévben 5%-ra becsülhető.

A Nokia Networks értékesítési becslése magában foglalja a WCDMA hálózati berendezésekből származó körülbelül 500 millió eurós bevétel realizálását azzal a feltétellel, hogy a rögzített technológiai mérföldkövek a negyedév végéig megvalósításra kerülnek.

A vállalat megállapodott a France Telecom-mal a MobilCom-mal kapcsolatos ügyfél-finanszírozási kinnlevőségek tárgyában. Mint korábban jeleztük, a korábbi hiteleket felváltó új előnyös feltételek körülbelül 300 millió eurós értékleírással járnak, mely hatással van a Nokia harmadik negyedéves (jelentett) bevételeire. A megállapodás részeként a Nokia visszavonja minden további gazdasági kötelezettségvállalását a MobilCom irányában. Ez a Nokia teljes ügyfél-finanszírozási kötelezettségvállalását további 530 millió euróval csökkenti majd. A megállapodások függnek a MobilCom helyzetének átfogó megoldásától, és azokat a France Telecom vagy annak egyik leányvállalata hajtja majd végre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50