Digitális kamera minden kézi eszközbe

Erősödik a verseny a képérzékelő áramkörök piacán

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 29. 20:07
Nincs messze az az idő, amikor minden kézi elektronikus készülék digitális kamerával szerelve kerül a piacra. Ez jó hír a gondokkal küszködő japán készülékgyártó cégek számára, amelyek már hosszú ideje vezetőnek számítanak a videokamerák és digitális fényképezőgépek elektronikus filmjének számító mikrolapkák technológiájában, azonban...
Azonban a piaci előretörés olyan külföldi riválisok figyelmét is az elektronikus képrögzítési technológiára terelte, mint a Micron Technology Inc. A kialakulóban lévő verseny éppolyan késhegyig menő küzdelemhez vezethet az elsőségért, mint amilyen a memória-áramkörök és a folyadékkristályos képernyők esetében is több gyártót kivéreztetett már.

Piaci előrejelzések szerint az elektronikus képrögzítő elemek forgalma a jelenlegi egymilliárd dollárról 2005-re ötmilliárd dollárra bővül világszerte. Ennek legnagyobb hányadát a digitális kamerák és a mobiltelefonok veszik fel. A jövőben azonban olyan újfajta készülékek forgalma is ugrásszerűen emelkedhet, mint például az emésztőrendszeri vizsgálatokhoz használható kamerával felszerelt pirula, vagy az utas méretéhez igazodó légzsák - nem is említve a legkülönfélébb szórakoztató elektronikai berendezéseket. - A szélessávú kommunikációs kapcsolatok világában szinte minden hordozható készülék kamerával lesz ellátva - véli továbbá a Sony Corp elnöke, Kunitake Ando.

A képérzékelők gyártási technológiájának kidolgozása eredetileg a NASA nevéhez fűződik, kereskedelmi cikké azonban a Sony és más japán vállalatok tették. A "charge-coupled devices (CCDs)" képérzékelők piacán pontosan ezért jelenleg a japán vállalatok uralkodnak. Ezeket az alkatrészeket építik be a videokamerákba, a nagyfelbontású digitális fényképezőgépekbe és a szédületes piaci sikert ígérő, kamerával fölszerelt mobiltelefonokba. A CCD elemek azonban egyre élesedő versenynek vannakk kitéve a CMOS technológiával készülő alkatrészek részéről. A CMOS érzékelők a többi elterjedt mikrolapkához hasonló fémoxid félvezető technológiával készülnek a CCD gyártási technológiájánál lényegesen olcsóbban és egyszerűbben. Ez a termék sokkal kevesebb energiát is vesz föl, és további előnye, hogy más feladatú áramkörökkel egy lapkára lehet integrálni őket. Az elektronikus interferencia miatt fellépő minőségromlás azonban olyan olcsóbb berendezésekre korlátozza jelenleg az áramkörök használatát, mint például az optikai egerek. A fejlesztésnek köszönhető minőségjavulás azonban frontális támadásra ösztönözheti a gyártókat a CCD technológia ellen, különösen a digitális kamerák és a mobiltelefonok esetében.

A Sony, a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai gyártója, egyszersmind a CCD és a CMOS technológia egyik vezető fejlesztője már ma is CMOS érzékelőket épít be Clie kézi számítógépeibe (PDA), valamint Aibo robotjaiba.

A japán cégek jelenleg uralkodó szerepet játszanak a CCD eszközök piacán, nem így azonban a CMOS termékeknél, ahol egyre élesedő versenynek vannak kitéve. Több külföldi vállalat is, mint a Micron, valamint az ST Microelectronics, amely CMOS technológiával foglalkozó kisvállalkozások felvásárlásával tört be a piacra, már most is nagy tömegben szállítanak CMOS alkatrészeket, bár egyelőre elszigetelt piaci szegmensek és főként olcsó végtermékek számára. A feltörekvő cégek azonban már megcélozták a japán gyártók piacait. Hasonló folyamat zajlott le az egykor japán gyártók által uralt DRAM memória-áramkörök piacán is. Mára a Samsung Electronics és más vállalatok teljesen kiűzték a japán vállalatokat a piacról. A küzdelem most a CMOS technológia porondjára terelődik át. A helyzet azonban még nem olyan kiélezett, mint annakidején a DRAM memóriák esetében, mivel a CMOS lapkák még nem fejlődtek tőzsdecikké, ahogy az a memória-áramkörökkel történt. A képérzékelő áramkörök alkalmazása ugyanis még csak szűk körben elterjedt, nagy technológiai ismereteket igényel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14