Nem megy az SMS Amerikában

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 4. 10:16
2001-ben összesen 19 milliárd SMS-t küldtek a mobiltelefon-használók szerte a világon, érdekes módon azonban százalékos arányban szinte kimutathatatlan az amerikai maroktelefonosok jelenléte e technológiai területen.
Az Egyesült Államokban csupán áprilisban tették lehetővé műszakilag, hogy különböző mobilszolgáltatóktól származó telefonok között zavartalanul áramolhassanak a rövid szöveges üzenetek. Mégis, a mobiltulajdonosok többségének fogalma sincs arról, hogy ez a szolgáltatás egyáltalán létezik.

Európai fülnek kissé furcsán hathat, hogy a világ legfejlettebb államában az SMS-ezés nem a mindennapi élet része. Pedig így van, részben azért, mert az európai példával ellentétben az amerikai piacon számtalan, egymással rivalizáló mobilszolgáltató létezik, másrészt pedig a társaságok az SMS-szolgáltatást nem reklámozták eléggé. Az SMS-ezést az is "riasztóvá" teszi az előfizetők számára, hogy az amerikai cégek mind az üzenetküldőt, mind az üzenetfogadót díjaztatják.

A csodálkozással azonban csínján kell bánni, ugyanis a rövid üzenetek elmaradottságában az is jelentős szerepet játszik, hogy az Egyesült Államokban olcsóbbak a telefonos percdíjak, így az európaiakkal ellentétben nem annyira vonzó számukra a hívásnál olcsóbb szöveges üzenetküldés, ráadásul az egy főre eső internet-hozzáférhetőség jócskán túlszárnyalja az európai arányokat, így a jenkiknek szövegküldéshez nem feltétlenül van szükségük egy maroktelefonra.

Ugyanakkor elgondolkodtató lehet az amerikai üzletemberek számára, hogy Európában a mobilszolgáltató cégek bevételeinek 15 százalékát teszi ki az SMS-szolgáltatás. Ennek ellenére a legtöbb amerikai telekommunikációs szakember azt állítja, hogy a mobiltelefon egyszerűen nem alkalmas nagyszámú adatátvitelre. Ők már egy másik technológiában gondolkodnak: a Microsoft vagy a Danger cég már kikísérletezett egy kisméretű szerkezetet, amely a telefonon kívül miniklaviatúrával és internetkapcsolattal rendelkezik, de már gyártják azt a típust is, amely egy elektronikus toll segítségével a tulajdonos kézírását közvetíti. Ráadásul ezek a szolgáltatások az internet-előfizetéshez hasonló költséggel járnak csupán, és ez az Egyesült Államokban igen alacsony - írta az International Herald Tribune.

Kulcsszavak: +fohir SMS trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14