Finn kutatók szerint az 5G jelenti a fejlődés lehetséges útját

Kollár Csaba, 2002. október 5. 08:30
A vezető finn kutatóintézet, a VTT szerint tíz éven belül a ma még sok helyen nem, vagy csak a közelmúltban használni kezdett 3G-t teljes egészében leváltja az 5G (ötödik generációs) hálózat.
A kutatók abban látják a mobilkommunikáció fejlődésének lehetséges útját, hogy a 2010 körül használt készülék és hálózatok mér képesek lesznek a nagyon jó felbontású valós idejű videoadások megjelenítésére, illetve sugárzására.

A VTT szerint a jelenleg még csak a laboratóriumokban kísérleti szinten létező 4G hálózatok előnye az lesz, hogy magukkal hozzák az új roaming technológiákat, amikkel egy egyszerű mobiltelefonnal is elérhetővé válik számos mobilhálózat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználók a világ bármely tájáról bármely gyártó bármely modelljével képesek lesznek kommunikálni azzal, akivel csak akarnak.

Elemzők szerint e technikai fejlődés értelmében felesleges lesz majd arról beszélni a fogyasztóknak, hogy milyen hálózat működik egy adott területen (ezt a témát elég lesz meghagyni a hálózat működtetéséért felelős szolgáltatóknak), elég lesz az alkalmazásokkal és a szolgáltatásokkal megismertetni őket.

Pertti Raatikainen, a VTT kutatóprofesszora előrejelzésükkel kapcsolatban a következőket mondta: "Az elkövetkező tíz évben a GPRS, a 3G és a WLAN elérhetővé válik a multi-hálózati terminálokon keresztül, és a roamingnak ez a fajtája a hálózatok között viseli a 4G nevet. Ugyanakkor 2010 után az új hálózat, ami az 5G nevet kapta, teljes egészében leváltja a 3G-t."

Annak ellenére, hogy az 5G még nagyon messze van, a VTT azt is megjósolja, hogy a "a mobilforradalom zászlóján a gyors letöltés" felirata biztosan szerepelni fog. A nagymennyiségű és gyors adat le- és feltöltés lehetővé teszi majd többek között a folyamatos, nagyon jó minőségű videoadások/filmek megtekintését. Egy másik közkedvelt alkalmazási terület pedig a videojáték lesz. A gyors adatmozgás nagyfrekvenciájú, stabil hálózatokat kíván meg, melyekre már az Európai Közösség is javaslatot tett állásfoglalásaiban.

Kulcsszavak: UMTS +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36