10 milliárd dolláros üzlet Dél-Koreának a mobiltelefon-export

Tóth Kristóf, 2002. október 7. 20:41
A dél-koreai mobilgyártók januártól szeptemberig összesen mintegy 6,74 milliárd dollár értékben szállítottak mobiltelefon készüléket külföldi partnereiknek, az éves szállítás pedig a 10 milliárd dollárt is meghaladhatja.
Az év első kétharmadában exportált dél-koreai mobiltelefonok összértéke 41,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi időszak eredményét, jelentette a Korea Economic Daily gazdasági napilap a dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztérium adataira támaszkodva.

A minisztérium előjelzései szerint az ország mobiltelefon-exportjának éves összértéke 10,021 milliárd dollár lesz, ami szintén óriási növekedés a tavaly jegyzett 7,12 milliárd dollárhoz viszonyítva. Úgy látszik, miközben más mobiltelefon-gyártók a visszaeső gazdaság, illetve a telítődő piacok miatt egyre kevesebb és csak egyre olcsóbb mobilt tudnak eladni, a koreai gyártók, elsősorban a Samsung Electronics, szárnyalnak.

Dél-Korea mobiltelefon-exportja az elmúlt öt évben folyamatosan, legalább 30 százalékkal növekedett. Jelenleg 18 olyan ország van, amely évente 100 millió dollárnál nagyobb értékben importál koreai mobilkészülékeket. Egy évvel korábban ez a szám még csak 13 volt.

A mobilok jelenleg Dél-Korea exportjának 5,7 százalékát teszik ki, 1 százalékkal növekedve 2001-hez képest. A koreai mobiltelefonok egyik legnagyobb felvevőpiaca Kína, amely idén 15-ször több készüléket importált az országból, mint tavaly. Szintén robbánásszerűen terjednek a koreai mobilok az Egyesült Királyságban, ahol idén 306 százalékkal több dél-koreai készülék talált gazdára, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A készülékek átlagos ára a tavalyi 140-ről 125 dollárra csökkent, de a minisztérium szerint ez a trend megfordulni látszik, ahogy egyre több csúcskategóriás, akár 340 dolláros mobilt szállítanak le a gyártók. Dél-Korea vezető mobilgyártója, a Samsung Electronics jelenleg a harmadik helyet foglalja el a globális piacon, az LG Electronics pedig a hatodik legnagyobb mobiltelefon-gyártó olyan óriáscégeket is megelőzve, mint a Panasonic és az Alcatel.

Kulcsszavak: +fohir Samsung mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50