Tovább nőtt az Ericsson vesztesége

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 21. 08:44
A svéd Ericsson mobilkészülék- és mobilhálózat-gyártó a vártnál nagyobb veszteséget és jelentős forgalomcsökkenést jelentett a harmadik negyedévről.
A konszern egyidejűleg visszavette fő területe, a mobilhálózat-rendszerek 2002-es eladási prognózisát, közölte azonban, hogy 2003-ban már ismét profitra számít. A világ legnagyobb mobilhálózat-gyártójának adó előtti vesztesége 3,9 milliárd svéd korona (420 millió euró) volt a harmadik negyedévben, a tavalyi harmadik negyedévi 6,9 milliárd veszteség helyett. Elemzők 3,6 milliárd koronára várták a mostani harmadik negyedévi veszteséget. A nettó vesztesége közel 5 milliárd koronára nőtt 3,96 milliárdról. Az értékesítés 33,5 milliárd korona volt, összehasonlítható alapon - vagyis a mobilkészülék-gyártás tavaly év végi kiszervezését nem számítva - 29 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, és 13 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél.

Az Ericsson úgy számol, hogy mobilhálózati eladási az idén 20 százalékkal esnek vissza. Júliusban még csak 15 százaléknál valamivel nagyobb visszaesést jósoltak. Elemzők 24 százalékos csökkenést valószínűsítenek. A konszern azt feltételezi, hogy a piac 2003-ban nem csökken olyan mértékben, mint az idén, és alacsonyabb szinten stabilizálódik - áll a vállalat közleményében.

Az Ericsson a harmadik negyedévben 4500 állást szüntetett meg, és a költségalapját 5 milliárd koronával 52 milliárdra csökkentette. Ebben jövőre a harmadik negyedévben már csak 38 milliárd koronánál akarnak tartani. Folytatták nem létfontosságú tevékenységek eladását, és szeptemberben 3,2 milliárd dollárért új részvényeket bocsátottak ki, hogy rendbe szedjék a cég pénzügyeit.

A pénzgondokkal küszködő távközlési vállalatok keresletcsökkenése meglátszott az Ericcson megrendelésein is: 20,5 milliárd korona volt a harmadik negyedévben, 46 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedévben.

A mobilszektor szűk két éve tartó visszaesése miatt az Ericsson részvényei értékük 90 százalékát vesztették el. Az Ericsson már tavaly kiszervezte mobilkészülék-gyártását egy Sonyval közös, fele-fele arányú vegyes vállalatba. Most azt jósolták a svéd cégnél, hogy a mobiltelefonok világpiaca az idén körülbelül 390 millió készülék lesz. Korábban a Nokia 400 milliót jósolt, de az amerikai Motorola ugyancsak 390 milliót. A Sony Ericsson vegyes vállalat is megint veszteséges volt a harmadik negyedben 1 milliárd svéd koronával, ebből az Ericsson kára 500 millió korona. A vegyes vállalat eladásai 8,2 milliárd koronára csökkentek az előző negyedévi 8,8 milliárdról, amikor még a vesztesége is kevesebb volt: 800 millió korona összesen. Az 5,5 százalékos piaci részarányú vegyes vállalatnak jelentős teljesítménynövekedést jósoltak a negyedik negyedévre az Ericssonál pénteken, és hozzátették, hogy jövőre már nem szeretnék új tőkeinjekciókkal támogatni a közös vállalkozást.

Péntek reggel az Ericsson 4,47 korona volt a stockholmi értéktőzsdén, 9,9 százalékkal olcsóbb a csütörtöki zárónál. Jócskán elrontotta a tőzsdék hangulatát Londonban és Frankfurtban is, miután a finn Nokia és az amerikai Microsoft vártnál jobb eredményei csütörtökön és még pénteken nyitáskor is ösztönözték a részvényvásárlási kedvet, mert reményt keltettek, hogy a fejlett technológiai ipar lassacskán utat mutat kifelé a világgazdasági gyengélkedésből.

Kulcsszavak: +céginfo Ericsson

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14