4 GB adat egy 3 cm-es optikai lemezen

Tóth Kristóf, 2002. október 21. 21:01
Ígéretek szerint alig két esztendő múlva a kereskedelmi forgalomban is kaphatók lesznek olyan parányi, optikai elven működő adattároló lemezek, melyek révén a mobiltelefonok akár két-három órányi videoanyagot, 25 ezer digitális fotót vagy 48 órányi mp3 zenét is képesek lesznek tárolni. A világ vezetői elektronikai cégei között nyilvántartott Philips southamptoni fejlesztőközpontjában már javában folynak annak a parányi méretekkel rendelkező optikai adattároló rendszernek a fejlesztési munkálatai, mely a következő generációs DVD-lejátszó berendezésekben használatos kék lézer technológia segítségével minden korábbinál nagyobb adatsűrűségű adattároló lemezek kezelésére lesz képes.
A Philips egyelőre még nem talált fülbemászó nevet az új generációs optikai adattároló rendszer számára, mindenesetre a fejlesztők SFFO-ként (Small Form Factor Optical) emlegetik a rendszert. A Philips egyébként olyannyira nem a levegőbe beszél, amikor az SFFO-ról tesz említést, hogy a cég munkatársai a napokban egy Japánban tartott szakmai konferencián már demonstrálták is a rendszer képességeit, vagyis azt, hogy a mindössze 3, azaz három centiméteres átmérővel rendelkező SFFO lemezen akár 4 GB adatot is minden további nélkül el lehet tárolni. Az új generációs lemezekkel kompatibilis meghajtó méretei egyébként leginkább egy memóriakártya méreteihez lesznek hasonlatosak, vagyis a Philips szerint könnyedén elképzelhető, hogy a pár éven belül forgalomba kerülő új mobiltelefonok már ilyen optikai adattároló rendszerekkel is el lesznek látva.

A fejlesztők elmondása szerint az SFFO lemezek vastagsága megegyezik a hagyományos DVD-lemezek vastagsásával, azonban maga az adathordozó réteg mindössze 0,1 milliméter vastag lesz, ellentétben a DVD-lemezek hasonló rétegének 0,6 milliméteres méretével. A Philips szerint ennek köszönhetően az új generációs optikai adattároló rendszer szinte teljesen érzéketlen lesz a rázkódásokra, nem úgy, mint a jelenleg forgalomban lévő hordozható DVD-lejátszók, melyeknek alaposan meggyűlik a bajuk a legapróbb rezgésekkel is. Az SFFO lemezek egyébként kétoldalas, kétrétegű változatban lesznek képesek 4 GB adat tárolására, a velük kompatibilis meghajtók kezdőára pedig várhatóan 70 dollár körül fog alakulni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36