Jövőkép

Vértes János Andor, 2002. november 3. 08:20
Visegrád, Balatonfüred, Tihany, Röjtökmuzsaj... Ha felidézem az arcokat, bizony nem vagyok egyedül. Legalább tucatnyi azoknak a kollégáknak a száma, akik ott ültek a Médiahajón (azon belül is a középső első felében, amelynek külön neve volt: Internethajó), azután még azon a hétvégén leruccantak Balatonfüredre, az IVSZ MENTA nevet viselő menedzsertalálkozójára, azt követően a tihanyi Intenet Hungaryn bukkantak fel, majd szinte közvetlenül onnan autóztak át Röjtökmuzsajra, a IV. Vezérigazgatói Találkozóra. És akkor még nem beszéltünk a KFKI-napokról, az SAP és a SAS konferenciájáról, a veszprémi Info Expóról, valamint további négy-öt, témába vágó, internetről szóló kisebb-nagyobb rendezvényről.
Ezek az események ugyanazt a jövőképet vázolták fel: "internet nélkül nincs élet, ha van élet, nem élet". Ugyanezt Fodor István Ericsson-elnök úgy fogalmazta meg Röjtökmuzsajon (vagy lehet, hogy Tihanyban is mondta?): jövőképünk meghatározó elemének mindenképpen az internetnek és a mobilitásnak kell lennie.

Az egyik oldalon tehát mindenki, aki internettel foglalkozik, bizakodva tekinthet a jövőbe: mégiscsak az lesz a húzóerő, a gazdaságélénkítés - hallottuk például Vahl Tamástól, az SAP ügyvezetőjétől a IV. Vezérigazgatói Találkozón - nem képzelhető el az internet nélkül! Ugyanakkor mindenki, aki internettel foglalkozik, még legalább húsz hónapig próbálja meg kibírni levegő nélkül a víz alatt! (Ha nem is pontosan ezekkel a szavakkal, de ezt üzente a konferenciákon az informatikai minisztertől kezdve a nagyvállalati vezetőkig mindenki: mert azon a lufin, amely 2000 tavaszán kipukkadt, még mindig nem sikerült befoltozni a lyukat, úgyhogy egyelőre az egész iparág leeresztve hever a földön, mint egy narancsbőrös, szakadt gumidarab.) Nemhogy e-business nincs, de elegendő internetező se nagyon.

Egyedül konferenciabusiness van. Mert az Internethajótól kezdve a vezérigazgatói találkozóig, a MENTA-tól az Internet Hungaryig mindegyik rendezvényt sikeresnek minősítették mind a résztvevők, mind a rendezők. Az, hogy 840-nél többen jelentkeztek be Tihanyra, hogy az általában 35-50 első számú vezetőt vonzó vezérigazgatói találkozón 100-nál is többen voltak, azt mutatja, hogy igény van ezekre az eseményekre. Legalább van egy (sőt kettő-három-négy-öt...) olyan hely, ahol meggyőződhetünk róla: az ellenfelünk sem mosolyog, és a "hogy vagy?" kérdésre ő is úgy válaszol, hogy "küzdünk". És ahol lehet néhány biztató szót hallani az állami szerepvállalásról, az adókedvezményekről, a pályázatokról, a piaci lehetőségekről.

A jövőképben mindenképpen ott az internet. De a jelenkép? Nos, ha nem is panaszkodunk, mosolyunk nem felhőtlen. Madáchra gondolunk, idézve őt, miszerint az élet célja a küzdés maga, és túlélési terveket gyártunk, mert szeretnénk megérni ezt az internetes jövőt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50