Korlátlan időre fizet elő a gyakori internetezők zöme

Árral és szolgáltatással csak minden második elégedett

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. november 4. 13:05
Mivel a gyakori internetezők 84 százalékának a háztartása rendelkezik személyi számítógéppel, a következő egy-két éven belül közülük csak kevesen tervezik új pc vásárlását. Ugyanakkor viszont a világhálót gyakori használóinak csak kétharmada fér hozzá otthon az internethez. További egyharmaduk munkahelyén, iskolában vagy másutt szokott élni a lehetőséggel. Többek között ezt állapítja meg a Netsurvey Internetkutató Intézet "iBasic 2002" című legújabb kutatása a 630 ezer főnyi gyakori internetező felnőttről.
Elterjedt angol kifejezéssel "heavy user" azoknak a megjelölése, akik hetenként legalább kétszer vagy többször kattintanak a web-re. Közülük otthon legtöbben (41 százalék) modem-et használnak, majd elterjedtség szempontjából a TV kábel, ADSL és ISDN következik. A bérelt vonal és a mobil részaránya tíz százalék alatt marad.

Az internetet hetenként legalább kétszer használó 2200 embert interneten személyesen kerestek meg a Netsurvey Internetkutató Intézet munkatársai októberben. A 69 kérdés között szerepel a világháló használatának fő oka, ideje, a hozzáférés helye, gyakorisága, az egyes weboldalak látogatottsága, a kezdőoldal vagy az egyes kereső programok ismertsége.

Az iBasic 2002 nevű kutatás a tavalyi és tavalyelőtti projektek folytatásaként lehetővé teszi a változások, a fejlődés pontos trendjének feltárását is. A részletes eredmények alapján az internetpiac résztvevői számára lehetővé teszi, hogy célcsoportjaik pontos ismeretében testre szabott szolgáltatásokat kínáljanak, és kommunikációjuk hatékonyságát is optimalizálhatják.

Az idén rekord gyorsasággal feldolgozott adatokból kiderül, hogy a gyakori használók legnagyobb része egy-két éve fizetett elő az internetre, majd nagyjából egyforma azok aránya, akik a legutóbbi 12 hónapon belül, illetve már három-négy éve. Öt éve vagy régebben minden kilencedik heavy user fizet elő otthon a világhálóra. Ingyenes hozzáférést a gyakori internetezőknek több mint fele használ. A megkérdezettek háromnegyed része korlátlan használatra fizet elő. Meghatározott óraszámra minden ötödik válaszadó, míg a dobozos, előre fizetett megoldást csak 6 százalék választja. Az internetezés költségeit a "heavy user"-ek 52 százaléka túl drágának tartja a szolgáltatások színvonalához képest. Rendben lévőnek tartja az ár/érték arányt a megkérdezettek 42 százaléka, míg a többiek magasabb költséget is vállalnának, jobb szolgáltatásért cserében.

Az otthoni vagy annak hiányában leggyakrabban használt gépet a válaszadók közel kétharmada három éven belül vette. A gépekben lévő mikroprocesszorok közül legelterjedtebb a PII, majd a PIII következik és csak ezután a PIV. "Az Ön háztartásában lévő PC-ben milyen teljesítményű memória van?" kérdésre legtöbben a 129-256 Mb választ adták (24 százalék), majd valamivel kisebb mértékkel 65-128 Mb következik. 257-512 Mb-t a megkérdezettek 18 százaléka mondott. A legnagyobb, 512 Mb-nál magasabb memóriával a válaszadók 9 százalékának személyi számítógépe rendelkezik. A gyakori internetezők legtöbbje, 56 százaléka egy számítógépről éri el a világhálót, közel minden harmadik kettőről. Viszont minden hatodik gyakori használó legalább háromnál több olyan számítógéphez fér hozzá, ahonnan internetezhet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50