Jelentős növekedés a távközlési cégek piaci értékében

forrás Prim Online, 2005. március 29. 12:40
A Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikációs (TMT) iparra szakosodott csoportja nyilvánosságra hozta a Deloitte Touche Tohmatsu (DTT) Globális Telekom Indexét, amelyből kiderül, hogy az Indexben szereplő vállalatok összesített piaci értéke 28 százalékkal nőtt 2003. január 1. és 2004. december 31. között, ami meglepő fordulat az előző publikációban a 2000. január 1. és 2003. július 31. közti időszakban mért 69 százalékos visszaesés fényében.
A jelentés nem egyetlen globális jelenségnek tulajdonítja az Indexben szereplő vállalatok összesített piaci értékének emelkedését, hanem azt mondja, hogy minden egyes régió speciális, csak rá jellemző szerkezeti és versenypiaci kihívásokkal került szembe. Ezen kívül az Indexből kiderül, hogy az öt legnagyobb iparági szereplő jelentősége minden régióban csökkent. Az előrejelzés szerint a Kínához vagy Kelet-Európához hasonló területeken további növekedés várható.

A DTT Globális Telekom Index az 1 milliárd USD globális piaci kapitalizációt meghaladó távközlési vállalatokat vizsgálja. Az Index a DTT globális telekom piacra szakosodott szakértőinek elemzéseire épül, és mind mennyiségi, mind minőségi szempontból elemzi a telekommunikációs ipar helyzetét. Az Index nemzeti, regionális, gazdasági, versenypiaci, szabályozási és technológiai szempontból vizsgálja az ágazatot, és célja, hogy értelmezze a szektorban 2003 januárja óta bekövetkezett változásokat, valamint előre jelezze az ágazat jövőjét rövidtávon befolyásoló tényezőket. A jelentés az alábbi előrejelzéseket tartalmazza:

A kínai piac továbbra is növekedésnek néz elébe, ami hatással lesz a teljes távol-keleti térségre. A növekedés motorjai a mobil-előfizetések számának jelentős emelkedése valamint a domináns szolgáltatók külföldi terjeszkedési törekvései lesznek.

Az európai régió növekedését a továbbra is fejlődő kelet-európai piac biztosítja.

India növekedési potenciálja hasonló Kínáéhoz, így a távol-keleti térségben ez az ország is okozhat még meglepetéseket.

Az amerikai piac drámai változáson megy keresztül, mivel a hagyományos távközlési cégek vezetékes ügyfeleinek nagy része átpártol a vezeték nélküli szolgáltatókhoz, akik egy csomagban kínálnak hang, videó és adatátviteli szolgáltatást.

A telekom cégek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy valóban globálissá váljanak, így reagálva a határokon és régiókon átnyúló zökkenőmentes kommunikáció iránti igényre.


Seres Béla, a magyarországi Deloitte pénzügyi tanácsadó részlegének vezetője hozzáfűzte "Az európai távközlési szolgáltatók az elmúlt években a költségcsökkentésre helyezték a hangsúlyt, ami növekvő működési hatékonyságot és piaci értéket eredményezett. Továbbá új cégek is felvételt nyertek az Európai Indexbe a kelet-európai és közel-keleti régióból. Mivel ezekben az országokban alacsonyabb a vezetékes és egyes országokban a vezeték nélküli penetráció is, e régió magasabb növekedési potenciálja áll az európai régióban összesített piaci érték növekedése mögött." Az új belépők közé tartozik az elmúlt két év négy IPO-ja (többek között a Saudi Telecom és az Eircom Csoport), valamint több telekom cég ismételt tőzsdei bevezetése.

"A Távol-Keleten tapasztalt, a fejlett országokhoz hasonló működési költség-csökkentés, valamint Kína további növekedése is elősegítette az ebben a régióban realizált bevételek növekedését. Ezen pozitív tényezőket azonban részben ellensúlyozták a régió viszonylag fejlett piacainak (pl. Japán és Korea) rosszabb növekedési kilátásai."

"Az amerikai piacon jelenleg éles verseny folyik a kábeles és hagyományos távközlési szolgáltatók között. A fordulópontot egyrészt a vezeték nélküli szolgáltatások egyre nagyobb térhódítása jelentette a vezetékes szolgáltatások kárára, másrészt az internetes hangtovábbítás (VoIP) nagyarányú fejlődése, ami lehetővé tette a kábeles szolgáltatók számára, hogy hármas csomagokban kínálják a hang és adatátvitelt, valamint a televíziós műsorokat. "


Seres Béla megjegyezte: "Úgy tűnik, az ágazat több területen is követte a Deloitte legutóbbi Globális Telekom Indexében előrejelzett irányokat, különös tekintettel az eladósodottság és működési költségek csökkentésére, valamint a stratégiai vállalat-felvásárlásokra és szövetségekre. Megítélésünk szerint fennmarad a vállalatok óvatos és körültekintő politikája az új technológiák, mint például a 3G bevezetése terén, ahol még nincsenek bevált üzleti modellek."

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14