Hat színnel nyomott proofok, plakátok, borítók

Epson Stylus Pro 10600

, 2002. november 9. 16:19
A printervilág fejlődése nem áll meg akkor sem, ha néha úgy tűnik: a legújabb nyomtatókkal készült produkciók elérték azt a minőséget vagy éppen méretet, ahonnan már nincs tovább. Az R. A. Trade kínálatában is minden elképzelhető nyomtatási feladatra megtalálható az optimális Epson-printer - de mint látható, a termékskála bővítése olykor a versenytársak számára is új mércét jelent.
Az Epson ismét bizonyította, hogy mindig van előrelépési lehetőség: az 1118 milliméter szélességű papírhengerrel is megbirkózó Stylus Pro 10600-as jelű modelljüknek csak az egyik technikai érdekessége, hogy új (bizonyára nem véletlenül szabadalmaztatott összetételű) tintát használ, az 1440x720 dpi-s felbontással is meglepően nagy nyomtatási sebesség pedig csak tovább növeli a készülék használati értékét, és szélesíti felhasználási területét.

A korábban általánosan használt három szín helyett a Stylus Pro 10600 hat színnel dolgozik, ami a csupán néhány pikoliteres festékcseppekkel és a piezoelektromos nyomtatási technológiával együtt valódi fotóminőséget elérő printelést biztosít. A tintasugaras nyomtató számos egyéb olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amely ideálissá teszi nagy formátumú és minőségi produktumok előállítására. Alkalmazási területe valóban tág: a műnyomatok, óriásfényképek, grafikai anyagok, újságok próbanyomatainak előállításától az egyedi táblafeliratok megjelenítéséig széles a skála. A színes nyomtatáshoz használható alapanyagok köre is tovább szélesedett, az új modellel akár négyzetméterenként 400 grammos hordozóanyagra történő nyomtatás is lehetséges.

Az említett speciális (UltraChrome) tinta a nyomtató- és a pigmentfestékek előnyeit ötvözi, s ennek eredményeként (az alkalmazott hordozóanyag minőségétől függően) az ígéret szerint több mint 75 éves élettartam érhető el. Érdemes megvizsgálni, mit is rejt a szabványos UltraChrome tintapatron: meglepő módon két különböző összetételű fekete tintát tartalmaz, amelyekkel minden, a fényképek és műnyomatok előállításával kapcsolatos igény kielégíthető. Az úgynevezett "fényképfekete" színnel a speciális hordozóanyagokon érhetünk el kimagasló, valóban fotószerű csillogást, míg a "matt fekete" tinta az egyszínű vagy tompa fényű műnyomathordozókon gondoskodik az elvárt nyomtatási minőség eléréséről.

A gazdaságos festékfelhasználásról az Epson "változó méretű csepp" technológiája (Variable-Sized-Droplet-Technology) gondoskodik, a valódi 1440x720 dpi-s felbontást pedig a színenként 180 festékfúvóka garantálja. Az Epson fejlesztői gondoltak arra is, hogy nyomtatás közben kifogyhat a festék. Mind a hat tintapatron az Epson "Intellidge Chip" rendszerét használja, amely tárolja a nyomtatási adatokat, így a patronok cseréjét folyamatos nyomtatás mellett is lehetővé teszi.

Bár a fotózással, kiadványszerkesztéssel foglalkozó szakemberek ragaszkodnak kedvenc képfeldolgozó szoftverükhöz, számukra is ajánlott a Stylus Pro 10600 mellett található programok tanulmányozása.

Az Epson "Grey Balancer" elnevezésű szoftverével például a felhasználók úgy állíthatják be a nyomtatási paramétereket, hogy az eredmény "semleges" fekete legyen, vagy a nyomat az adott kijelzőn megjelenő minőséghez igazodjon.

Különleges szolgáltatásokat kínálnak az új modellhez mellékelt, nyomdai előkészítéshez szükséges szoftverek is, mivel a széles körű RIP-támogatás magában foglalja a Microsoft Windows alatt futó, új Fiery Spark Professional 2.0 XL változatát is. A Stylus Pro 10600-ashoz opcióként kínált programcsomagok között megtalálható az Epson Copy Factory, amely a nyomtatásra szánt képek szkennelését és hibajavítással történő felnagyítását teszi lehetővé, így megvalósítható, hogy A/4-es vagy A/3-as eredetiről is nagy formátumú, mégis jó minőségű képet kapjunk eredményül. A PageProofer szoftver segítségével pedig a legkülönfélébb képeket fűzhetjük egybe, és nyomtathatjuk ki ugyanarra a lapra anélkül, hogy a különböző színjellemzők megváltoznának.

Érthető, hogy a nagy méret miatt a felhasználó számára különösen fontos választási szempont a nyomtatási költség is, hiszen a próbanyomatok (proofok) elkészítése a hagyományosan drága eljárások közé tartozik. A Stylus Pro 10600 használatával azonban a korábban egyeduralkodó chromalinos eljárás költségeinek töredékéért állíthatók elő a színhelyes plakátok, borítók, illusztrációk.

Az Epson fejlesztői nem is titkolták, hogy a Stylus Pro 10600-assal a cég újságnyomtatási piacon kivívott helyzetét szeretnék erősíteni: az új modell a nagyméretű "alapanyag" alkalmazhatósága mellett az átlagosnál nagyobb nyomtatási sebességet és a profi minőséget kapcsolja össze.

Kisebb méretű, de hasonló minőségű nyomatok előállításához az R. A. Trade kínálatában számos egyéb tintasugaras printer található, az egyéni felhasználók és az otthoni irodák céljainak például az Epson Stylus Photo sorozat nyomtatói felelnek meg a legjobban, közülük néhány modell 2880x1440 dpi felbontású nyomatok előállítására is képes.

Kulcsszavak: Epson printer

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50