Új színek az informatikai megoldások palettáján

, 2002. november 17. 15:59
Az integrált vállalatirányítási rendszerek magyarországi piacán ritkán történnek olyan fejlesztések, amelyek mind üzletileg és technológiailag, mind a vállalatirányítás kultúrájában valami újat jelentenek. A MÁV Informatika Kft. két ilyen meglepetéssel is piacra lép a napokban. A cég partnerei ezentúl egyrészt a mySAP.com vállalatirányítási rendszer csaknem teljes palettáját ASP-jelleggel is igénybe vehetik, másrészt a MÁV Informatika Kft. PKI-szolgáltatásba fog, így a vállalatirányítási rendszerekben keletkező dokumentumok - másokkal együtt - a törvényi szabályozásnak megfelelő, fokozott biztonságú módon elektronikusan aláírhatóvá válnak. Az új szolgáltatások megismerésében Varga István, a MÁV Informatika Kft. Üzleti Megoldások Üzletágának igazgatója és Tóth Elemér, a cég stratégiai kabinetjének vezető stratégiai tanácsadója volt segítségünkre.
A vállalatirányítási rendszerek területén megszokott, hogy a bevezetett rendszer egyedileg, a vállalat igényeinek megfelelően kerül kialakításra. A kérdés tehát adott: kényelmes-e olyan inget magunkra venni, amely nem kifejezetten ránk szabott, hanem konfekcióméretekben kapható a piacon? A mySAP.com ASP-keretek között történő igénybevétele valami ilyesmit jelent: a MÁV Informatika Kft. szakemberei novembertől előre elkészített variációkban is kínálják "portékájukat". Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk a lehetőséget, azonnal látható, hogy a konfekcióáru egyrészt nagyon jó minőségű, "szinte testre szabott", másrészt magában hordozza mindazon előnyöket (olcsóság és gyorsabb hozzáférhetőség), amelyekért olyan sokan látogatjuk az áruházakat.

Varga István elmondása szerint a MÁV Informatika Kft. vezetői a kis- és középvállalatok részéről jelentkező sürgető igényekre reagálva, azokat figyelembe véve döntöttek úgy, hogy a stratégiájukban továbbra is középpontban maradó "hagyományos" SAP-bevezetések mellett a vállalatirányítási rendszert ASP-szolgáltatás keretében is elérhetővé teszik. Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy minden vevő számára ugyanazt a fazonú vagy méretű konfekcióterméket kínálják: a cég szakemberei felhalmozott piaci tapasztalatuk alapján, iparágakra szabva alakítottak ki egységcsomagokat.

Kulcsrakész megoldások

A MÁV Informatika Kft.-nél elérhető ASP-szolgáltatás lényege tehát, hogy egyszerre jelent gyorsan elérhető, kedvező árú konfekcióterméket és egyben szinte tökéletesen testre szabott megoldást. A különböző csomag-összeállításokban többéves tapasztalatot használtak fel, a cég különböző megoldásokat ajánl a különböző iparágakban tevékenykedő szereplők számára. Például egy építőipari vállalat projektorientált irányítási rendszert vezethet be, míg egy élelmiszeripari cég számára elérhető a gyártást, kereskedelmet középpontba helyező összeállítás. Varga István szerint egyébként sem szerencsés, sőt szakmailag megkérdőjelezhető hitelességű a mySAP.com túlzottan modulorientált megközelítése, hiszen az egyes bevezetések lényege nem ott keresendő, hogy a kész rendszerbe milyen modulokat integrál a beszállító. A kulcskérdés az, hogy a megrendelő milyen üzleti folyamatokat kíván leképezni a rendszerben, és az informatikai technológiát milyen menedzsmentcélokra szeretné felhasználni. A magyarországi középvállalatok általában nemcsak a támogató tevékenységeiket, hanem a core businesst, az üzleti alaptevékenységüket is szeretik a rendszerben látni, hiszen a profitjuk ebből származik. A különböző megoldások licencárai sem a bevezetett modulok, hanem a felhasználók számától függenek, ráadásul egy professzionális vállalatirányítási rendszer sosem volt még - viszonylagosan - ennyire olcsó, mivel az informatikai piac recessziója e terület árain is érezteti hatását. Természetesen azt is hozzátehetjük, hogy egy ASP-megoldás teljesen más költségütemezést jelent, mint a hagyományos bevezetés; míg az utóbbinál nagyobb egyszeri beruházással és elhúzódó amortizációs költségekkel kell számolnunk, az ASP esetén kisebb, havonta jelentkező kiadással nézünk szembe.

Döntési tényezők - a tapasztalat

Ha vezetőként el kell döntenünk, hogy melyik cég legyen vállalatirányítási rendszerünk beszállítója, egyszerre több tényezőt érdemes figyelembe vennünk. Központi kérdésnek számít a pályázónál felhalmozott tapasztalat és a sikeresen lezárt projektek száma. A MÁV Informatika Kft. legutóbb a világ 50 országában 200 vállalattal rendelkező GEA AG tulajdonában lévő Energiagazdálkodási Intézet Rt. fél évig tartó, többfordulós pályázatán kilenc másik induló előtt nyerte el a teljes vállalatirányítási rendszer bevezetésének lehetőségét. Az ilyen eseményekre érdemes odafigyelni, adott esetben felvenni a kapcsolatot a bevezetést megrendelő cég vezetőivel, és tőlük tanácsot kérni.

Támogatás

A második tényező az ügyfélszolgálati lefedettség. A MÁV Informatika Kft. partnerei kiszolgálására 24 órás ügyfélszolgálatot működtet, ahol a munkatársak központi helpdeskrendszerben regisztrálják az észrevételeket és az esetleges hibabejelentéseket. Azok megoldásának folyamatát követik, biztosítják az azonnali visszacsatolást, valamint intézkednek a hiba elhárítására vonatkozóan. Az ügyfélszolgálat regionális és központi hierarchiában működve országos lefedettséget biztosít (Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Szombathely, Záhony, Békéscsaba, Győr, Hatvan, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas). A cég 560 munkatárssal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a partnerek szempontjából igen kedvező SLA (Service Level Agreement) szerződéseket vállaljon.

Biztonság

A kiválasztás harmadik szempontja lehet, hogy milyen biztonsággal működtethető az igen érzékeny adatokat tartalmazó vállalatirányítási rendszer. Az ASP-megoldás egyik előnye éppen az lehet, hogy a bevezető cégnek nem szükséges több tízmillió forintos költséggel szervertermeket építenie. A beszállító saját szerverparkjában üzemelteti az SAP-kiszolgálókat, azokat felügyeli, mentést végez, valamint biztosítja a megfelelő jogosultságokat a felhasználók számára. A MÁV Informatika Kft. által működtetett, Magyarországon párját ritkító számítóközpont több száz négyzetméteres területen fekszik, és behatolás, tűz, valamint leállás ellen biztos védelemmel van ellátva. A parkban megtalálható a legkorszerűbb informatikai berendezések teljes repertoárja a nagyszámítógépes szerverektől az Intel alapú kiszolgálógépekig. ASP-szolgáltatás esetében a bejelentkező ügyfeleket megfelelő sávszélességen keresztül az alkalmazásszerver fogadja. A TCP/IP-üzenetcsomagok lehallgatás ellen mindkét oldalon azonosan beállított titkosítószoftverrel védhetők. Az alkalmazásszerver operációs rendszerén futó SAP-installáció csak a felhasználó munkahelyeit összefogó átjárópártól fogad bejelentkezéseket. A routerek konfigurálási adatait, a jelszavakat és az IP-címeket a szolgáltatónál és az ügyfélnél titkosan kezelik. Az illetéktelen csatlakozás tehát a fizikai és a titkosan kezelt IP-címekből adódó logikai elzártság miatt kétszeresen is lehetetlen. Mindezek mellett az SAP saját, fejlett azonosítási és jogosultsági rendszerrel rendelkezik.

Új dimenziós termékek

Az SAP-rendszerek - legyenek azok régebben installáltak vagy most bevezetésre kerülők - további informatikai megoldásokkal egészíthetők ki. Beszélhetünk BI (Business Intelligence), SEM (Strategic Enterprise Management) és CRM (Customer Relationship Management) megoldásokról, valamint internetes B2B-, onlinestore- és marketplace-alkalmazásokról. Ezek a lehetőségek az elmúlt években az SAP AG fejlesztéseinek következtében nyíltak meg a felhasználók előtt.

Most mégis a PKI technológiáról szólunk, mint olyan megoldásról, amely remélhetőleg hamarosan minden vállalatirányítási rendszernek részét képezi.

Az elektronikus aláírásról szóló törvény tavaly ősszel született meg. Az eltelt idő alatt több piaci szereplő jelent meg a PKI-szolgáltatások piacán. A hitelesítésszolgáltatások lényeges tényezője, hogy az elektronikus aláíráshoz pénzben kifejezett kockázati tényezők tartoznak, valamint szolgáltatói felelősség. A minősített szolgáltatások területén a szabályozások még kidolgozás alatt állnak. (Hozzá kell tennünk azt is, hogy minősített aláírásra alkalmas eszközöket az Európai Unióban is csak a közelmúltban fogadtak el.)

A MÁV Informatika Kft. novemberben lép a hitelesítésszolgáltatás piacára, és nem titkolt célja, hogy rövid időn belül Magyarország egyik minősített szolgáltatója lehessen. Tóth Elemér szerint a cég által alkalmazott technológia világszínvonalú. A biztonságtechnika területén partnerük a német Utimaco Safeware AG, amely Németországban a legjelentősebb biztonságtechnikai eszközöket adja, és Európa-szerte rendelkezik referenciákkal. A két cég együtt dolgozik a szoftverfejlesztésben, a rendszerintegrációban és a szolgáltatásbiztosításban is. A MÁV Informatika Kft. szándéka, hogy a PKI teljes spektrumában jelen legyen, s így a cég által fejlesztett, installált és szolgáltatott minden rendszerben bevethetővé válik a technológia, továbbá a package termékek - a Microsoft operációs rendszerei, irodai szoftverei, a Lotus Notes és az SAP - is kiegészülnek vele.

PKI

A technológia elterjedéséhez azonban kulturális változások is szükségesek, mivel a felhasználók még nincsenek hozzászokva sem a tanúsítványokhoz, sem az elektronikus aláírás gyakorlati használatához. A technológiában rejlő potenciál ezzel együtt óriási. Tekintsünk egy mindennapos beszerzést: ha valaki nagy, több 10 milliós értékű árut szeretne rendelni, akkor a mostani körülmények között általában hosszas faxolgatásra, telefonon vagy személyesen történő megerősítésre kell felkészülnie. Az elektronikus aláírás használatával mindez lényegesen egyszerűbbé válik, hiszen a megrendelő személye és jogköre a technológia segítségével egyértelműen azonosítható. A MÁV Informatika Kft. által szolgáltatott lehetőségek különlegessége, hogy nemcsak az úgynevezett fix dokumentumok (például egy MS Word-dokumentum) elektronikus aláírása végezhető el, hanem a vállalatirányítási rendszerekben zajló kommunikációs folyamatok eredményeként létrejövő tranzakciók is hitelesíthetők.

Az SAP-rendszerekhez már lehetséges PKI-kiegészítőket, kártyákat, leolvasókat, szoftvereket beszerezni, de Tóth Elemér szerint a PKI-szolgáltatások piacát még létre kell hozni. Bár már most nagy érdeklődés mutatkozik a technológia iránt, a MÁV Informatika Kft. vezetői tisztában vannak vele, hogy piacépítő, kultúraformáló tevékenységet is kell végezniük. Éppen ezért a cég ingyenes szolgáltatást biztosít, amelynek révén korlátozott ideig mind magánszemélyek, mind pedig vállalatok kipróbálhatják az elektronikus aláírás előnyeit.

Bevezetés

A PKI-n alapuló rendszerek bevezetésénél ma már nem a technikai, technológiai feltételek teljesítése jelenti a legnehezebb feladatot, hanem a hitelesítésszolgáltató szolgáltatási szabályzatának egyeztetése a megrendelő adatvédelmi szabályzatával. Érthető módon e leírásoknak minden reális körülményre és eshetőségre kiterjedőknek kell lenniük, hiszen a rendszerekben igen érzékeny adatokat tárolnak és visznek át. A PKI-technológiát bevezetni kívánó cégeknek általában a hitelesítésszolgáltató szigorú szabályzatához és eljárásrendjéhez kell igazodniuk. A MÁV Informatika Kft. azonban lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy - amennyiben nem kívánják elfogadni, esetleg pluszszabályokkal szeretnék kiegészíteni a vállalat hitelesítésszolgáltatási szabályzatát, vagy az a vágyuk, hogy az elektronikusan aláírt dokumentumokon saját cégnevük szerepeljen hitelesítésszolgáltatóként - a MÁV Informatika Kft. szerverein virtuális hitelesítésközpontokat használjanak. A megoldás lehetővé teszi, hogy az egyébként 100 millió forintos nagyságrendű beruházás helyett csak néhány milliós összeggel kelljen számolniuk, és a rendszer, valamint a szolgáltatás működtetését, illetve menedzselését a MÁV Informatika Kft. havi szolgáltatási díj fejében elvégzi.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14