Az Intel nagy hangsúlyt helyez a bioinformatikára

Tóth Kristóf, 2002. november 17. 20:12
A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel munkatársai a napokban arról számoltak be, hogy az Intel a közeljövőben minden korábbinál szorosabb együttműködést kíván folytatni különböző egyetemekkel, szoftverfejlesztő cégekkel és szervergyártókkal, mégpedig annak érdekében, hogy a jövőben olyan Intel technológiákon alapuló szuperszámítógépek láthassanak napvilágot, melyeket többek közt gyógyszerészeti, genetikai és egyéb biotechnológiai kutatásokban fognak felhasználni.
"Manapság világszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az élettel foglalkozó tudományok különböző informatikai infrastruktúrái iránt. Lényegében nincs a világon olyan ország, ahol ebben a viszonylag új piaci szegmensben ne pezsegne az élet. Hogy csak néhány országot említsek, Szingapúrban, Tajvanon, az Egyesült Államokban vagy éppen Írországban rendkívül dinamikusan fejlődik a bioinformatika" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Rick Herrman, az Intel nagy teljesítményű számítástechnikai megoldások fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója.

Herrman felhívta a figyelmet arra, hogy míg mostanság szinte az összes kisebb-nagyobb cég és vállalat egyre kisebb összegeket fordít technológiai és informatikai fejlesztésekre, addig a biotudományos kutatásokat folytató cégek minden korábbinál nagyobb összegeket költenek ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekre. Az Intel tehát ráébredt arra, hogy olyan, számára új, azonban komoly bevételi forrásokkal kecsegtető piaci szegmensek felé kell nyitnia, mint amilyen például a bioinformatika. Az Intelen kívül egyébként az IBM és a Dell Computer is komoly bioinformatikai tervekkel rendelkezik.

Michael Swenson, az IDC piackutató cég egyik vezető elemzője megerősíti Herrman állítását, miszerint a bioinformatika jelen pillanatban az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág. Swenson elmondta, hogy míg a tavalyi esztendőben mintegy 850 millió dolláros forgalmat bonyolítottak le ebben a piaci szegmensben, addig ezen forgalom az idei évben várhatóan már az 1,1 milliárd dollárt is meg fogja haladni. A bioinformatika területén az elkövetkező években két számjegyű növekedésekre lehet számítani - mondta Swenson.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14