Az S&P nem bántja a DT-t

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 21. 09:07
A Deutsche Telekom közepes befektetői besorolását továbbra is alátámasztja az a várakozás, hogy a cég tartani tudja meglehetősen erős szabadkészpénz-célját - áll a Standard and Poor's szerdai jelentésében. Előzőleg a Moody's kilátásba helyezte a Matáv többségi tulajdonosának leminősítését a cég magas pénzügyi kockázata miatt.
A Standard and Poor's elemzése szerint tartható a DT azon célkitűzése, hogy jövő évtől évi 5-6 milliárd euró szabad készpénzhez jut, ami alapvető feltétele a BBB plusz/A-2-es hosszú és rövid távú jelenlegi besorolás fenntartásának.

E szabadkészpénz-profil alapján, és annak feltételezésével, hogy a Deutsche Telekom növelni tudja kamat- és adófizetés, valamint egyszeri leírások és egyéb tételek nélküli tiszta pénzforgalmiegyenleg-többletét (EBITDA), a cég elérheti 2004-ben a jelenlegi besorolás kialakításánál előre jelzett háromszoros nettóadósság/EBITDA rátát. Az idei harmadik negyedév végén e hitelképességi mutató 4,3-szeres volt.

Jövőre a cég EBITDA-célja 16,7-17,7 milliárd euró, aminek megvalósulása 2003 végére lehetővé tenné a 3,3-3,6-szeres nettóadósság/EBITDA hitelképességi ráta elérését - áll a Standard and Poor's szerdai jelentésében.

Az amerikai Moody's hitelminősítő a hét elején bejelentette, hogy esetleges rontás végett felülvizsgálja a Deutsche Telekom hosszú lejáratú adósságának Baa1-es (BBB plusz) és rövid lejáratú adósságának Prime-2-es (A-2) osztályzatát. A felülvizsgálatot négy hét alatt tervezik befejezni. A felülvizsgálatra azért van szükség, mert a Deutsche Telekom lassan halad adósságának csökkentésével, és a pénzügyi kockázata ezért folytatólagosan magas - írták a Moody's elemzői.

A Standard and Poor's áprilisban minősítette vissza a DT-t az addigi elsőrendű A ketegóriából a közepes befektetői, már spekulatív elemeket is tartalmazó BBB sávba, s ugyanakkor ugyanilyen mértékben sorolta vissza a Matáv hosszú futamú adósi besorolását is. A Standard and Poor's-nál már akkor világossá tették, hogy mivel a Matáv többségi - 59,5 százalékos - birtokosa a DT, a magyar cég besorolása és a besorolás kilátása továbbra is a német anyacégével együtt fog változni.

A másik irányadó amerikai hitelminősítő, a Moody's márciusban csökkentette a Deutsche Telekom osztályzatát Baa1-re A3-ról, ez a cég ugyanakkor nem jelentett be besorolás-módosítást a Matávra, s a hét elején bejelentett negatív felülvizsgálatról is azt mondták az MTI-nek, hogy az esetleges újabb DT-leminősítés most sem feltétlenül érintené közvetlenül a Matávot.

A Deutsche Telekom részvénye szerdán 12,10 eurón nyitott; este 18 óra előtt 12,05 euró volt a frankfurti értéktőzsdén. A papír 52 heti árfolyamcsúcsa 20,74 euró, mélypontja 8,14 euró volt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55