Interaktív könyv SMS-versekkel

Digitális üzenetek a költőnek

Szalay Dániel, 2002. december 1. 17:25
A nyári könyvhéten mutatták be Turczi István költő-műfordító interaktív verseskötetét, az "SMS 66 kortárs költőnek" című gyűjteményt, amelyet 66 kortárs költőhöz írt. Az irodalmi alkotás különlegessége, hogy a rádiótelefonokról ismert rövid szöveges üzenetek (SMS-ek) műfaji korlátait szem előtt tartó, 1-3 SMS-nyi írásokat tartalmaz - olyan, mint egy nyomtatott elektronikus faliújság vagy egy SMS-fal. A papírra vetett és kötetbe rendezett üzenetek igazi ereje a nyilvánosságban rejlik, hiszen a telefonon elküldött üzenetekkel ellentétben ezeket a rövid "mobilalkotásokat" a kötet kézbevételével bárki elolvashatja, tehát a short message-ek itt átlépik a digitális szakadékot, és olyan emberekhez is eljuthatnak a különleges versek, akiktől távol áll a technika.
A médiakonvergencia, a médiafajták keveredésének korszakát éljük, amikor hétköznapivá válik, hogy az interneten hallgathatunk egy rádióműsort, vagy például SMS-t küldhetünk a televíziók teletextjébe, amely automatikusan országszerte megjelenik a készülékeken.

A mobiltelefon elterjedésével kialakult egy olyan generáció, amely mindennapi kommunikációjának meghatározó eleme lett a kapcsolattartás e sajátos módja; ma már munkánk, magánéletünk, kultúránk részévé váltak a készülékek és a GSM-táviratok. A kötet nyelvünk rövid szöveges üzenetekhez alkalmazkodó világából nyújt érdekes ízelítőt azzal, hogy SMS-verseket tartalmaz, ami tulajdonképpen egy teljesen új, hipermodern irodalmi műfaj megjelenését is jelenti.

A rövid versek szikárságát Lévai Ádám fekete-fehér grafikái oldják, az SMS világába csempészve közeljövőnk képes-szöveges üzeneteinek hangulatát, vagyis a képekkel is díszített versikék világa előrevetíti az MMS műfaját is, amikor az üzenet mellett képet, sőt később mozgóképet és hangot is küldhetünk. Az Orpheusz Kiadó gondozásában és egy távközlési szolgáltató támogatásával megjelent könyv érdekessége továbbá, hogy kihasználva a mobiltelefonban rejlő interaktivitást, a "címzettek" és a versek olvasói SMS-ben fejezhetik ki véleményüket, és oszthatják meg gondolataikat, küldhetik el válaszverseiket egy mobilszámra a nyomtatásban megjelent SMS-költeményekről.

Kulcsszavak: +fohir SMS könyv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50