A vártnál jobban nőttek a chipeladások októberben

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2002. december 1. 21:02
A globális félvezető-értékesítések a várt 1,8 százalék helyett 2 százalékkal nőttek szeptemberhez viszonyítva, a különbség nem tűnik nagymértékűnek, ám ez az egy évvel korábbi eredményeknél 19,9 százalékkal magasabb eladásokat jelent.
A világ félvezető-statisztikáit összesítő World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) csoport adatai szerint ez 12,52 milliárd dolláros forgalmat eredményezett októberre, ugyanakkor csak a borúlátó 1,8 százalékhoz képest jó eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a hagyományosan gyenge forgalmi adatokat produkáló nyári hónapok óta 3 százalék körüli volt a havonkénti növekedés. Az elemzők ennek ellenére elégedettek a számokkal, mivel az idei karácsonyi-ünnepi értékesítési időszaktól nem sok jót vártak.

A JP Morgan szakértője, Uche Orji 1,5 százalékos növekedést várt októberre az évi 139 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító üzletágtól, szerinte a vártnál jobb eredmény még mindig inkább a legoptimistább várakozásoknak felel meg, és nem jelent rendkívüli forgalmat, a nagyobb gyártók is kisebb-nagyobb szórással jobb esetben ilyen adatokkal számoltak. A kedvező forgalomért főként a DVD-be, videójátékokba és mobileszközökbe szánt chipek felelősek, de a flash memóriák és a mobil központi egységek is jól teljesítettek 6,9 és 4,4 százalékos növekedéssel. Az európai gyártók is jól szerepeltek, főként a Nokia beszállítói, hiszen ez a cég adja az évi 150 millió új készüléket forgalmazó európai mobilpiac termelésének felét. Ennek megfelelően az Európára vetített számok 2,46 milliárd dolláros forgalmat mutatnak, ez 6,2 százalékos növekedés szeptemberhez képest.

Kulcsszavak: félvezető trend JPMorgan

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55