ISS: Időt kell adni a szoftverhibák kijavítására

Tóth Kristóf, 2002. december 4. 06:14
A számítógépes biztonsági megoldásokkal foglalkozó Internet Security Systems (ISS) a közelmúltban kapott kritikák hatására részletes irányelveket dolgozott ki a szoftverhibák nyilvánosságra hozásáról.
Az Internet Security Systems igen éles kritikákat kapott áprilisban, amikor a társaság még azelőtt nyilvánosságra hozott egy szoftverhibát, mielőtt a javítás elkészült volna. A társaság néhány órával az Apache webszerverszoftver hibájának felfedezését követően közleményben tudatta a nyilvánossággal a probléma létezését. A fejlesztőknek mindössze 1-2 órájuk lett volna a javítófolt elkészítésére, de ez az idő természetesen nem volt elég.

Több szakértő is úgy véli, az ISS hibát követett el, amikor nem várta meg a javítás megjelenését, mert ezzel veszélybe sodorta az Apache-alapú számítógépes rendszereket. A társaság azóta több kritikát kapott hasonló esetekben.

Chris Rouland, az ISS szoftverhiba-kutatási részlegének igazgatója elmondta, a társaság a határozott irányelv kiadásával azt szeretné elérni, hogy a jövőben ne érjék hasonló kritikák a társaságot. Mint a vezető elmondta, a társaság hiba-közzétételi stratégiája csak egy területen változott számottevően az irányelvek kiadásával: az ISS a jövőben ugyanúgy fogja kezelni a szabad forrású szoftverek hibáit, mint a szabadalmazott megoldásokban rejlő problémákat.

"Korábban ezzel voltak problémáink" - mondta Rouland. Az új irányelv szerint a hiba felfedezésétől, illetve a szoftverfejlesztő értesítésétől számított 30 nap múlva hozható nyilvánosságra a probléma. A társaság korábban az egyes hibák felfedezéséről azonnal értesítést küldött az FBI cyberbiztonsági részlegének, a National Infrastructure Protection Centernek (NIPC - Nemzeti Infrastruktúravédelmi Központ). Ez egyébként bevett szokás a számítógépes biztonsági cégek körében, az ISS új irányelvébe azonban nem került bele. "Arra a döntésre jutottunk, hogy a legjobb, ha a szoftver kiadója értesíti a felhasználókat a problémáról" - mondta Rouland.

Az ISS irányelvei összhangban vannak a szoftveróriás Microsoft által a közelmúltban kiadott ajánlással.

Kulcsszavak: security ISS bug

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50