A Vodafone 100 új bázisállomást épített a Pannon-roaming megszűnése miatt

Szalay Dániel, 2002. december 4. 18:30
December 5-től a Vodafone saját rendszerén bonyolódnak a hívások, mert a Pannon GSM felmondta a nemzeti roaming megállapodást.
Vitai Attila, a Vodafone vezérigazgatója a távközlési szolgáltató hálózatának hazai fennállásának 3 éves születésnapja alkalmából megrendezett ünnepséggel egybekötött sajtótájékoztató keretében elmondta, a V.R.A.M Távközlési Rt. a Pannon bejelentése miatt felgyorsította hálózatfejlesztését. Több mint 20 millió dollárt fektettek be, hogy az ügyfeleket minél kevesebb fennakadás érje a Pannon által felmondott szerződés miatt. Azt hangoztatta, hogy a Vodafone előfizetőinek száma továbbra is dinamikusan növekszik, és már több mint 800.000 ügyfelük van. Folyamatosan fejlesztik és optimalizálják hálózatukat, így hamarosan a földrajzi okokból kifolyólag nehezebben lefedhető Mátrában is elérhetővé teszik a Vodafone szolgáltatását. A hálózatoptimalizációnak köszönhetően mára jelentősen csökkent az elvesző hívások száma, ami országos átlagban is 1 százalékos szint alá került. Vitai hozzátette, ez messzemenőkig megfelel a Vodafone globális gyakorlata által előírt átlagnak is.

Elmondta, cége az utóbbi időben komoly összegeket fordított arra is, hogy az új bázisállomások esztétikusabb képet öltsenek, vagyis jobban illeszkedjenek a környezetbe. Példaként bemutattak egy fából készített kilátót, amiben viszonylag észrevétlenül helyezkedik el az átjátszó.

Újságírói kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón a vezérigazgató kiemelte, hogy az utóbbi időben a Westel, a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Vivendi, az Antenna Hungária és más cégek is kisegítették őket, hogy közös tornyokat állítsanak fel.

Emlékeztetett, hogy a Vodafone ügyfelei számára hamarosan megszűnik a Pannon GSM-roaming igénybevétele, aminek az az oka, hogy a koncessziós megállapodás aláírásakor megkötött szerződést a konkurens cég 2002-ben felmondta, és most jár le a felmondási határidő. Ennek kapcsán Vitai Attila megjegyezte, hogy ez nem okoz különösebb fennakadást cége számára, mivel egy most közzétett kimutatás szerint a hálózati forgalomnak átlagosan 2 százalékát tette ki eddig a Pannon roaming keresztüli hívások száma. Kiemelte, hogy ez a szám a szerződés felmondásakor még 4,2 százalék volt. Azóta a Vodafone szakemberei megépítettek mintegy 100 bázisállomást, és további 90 épül jelenleg is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14