Brüsszel vizsgálja a France Télécom óriáshitelét

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 6. 08:29
Az Európai Unió távközlési miniszterei csütörtökön elvetették, hogy az ágazat problémáit az állam segélyekkel orvosolja. Ez válaszként is értékelhető Jacques Chirac francia államfő felé, aki magának az EU-nak a támogatását szorgalmazta a szektor részére. Az EU tagállamai közül már jelezték: körültekintő vizsgálatot szeretnének Brüsszeltől a France Télécom kormányzati megmentésének tervével kapcsolatban és a bizottság be is kéri a terv részleteit Párizstól.
A közösségi miniszteri állásfoglalásra egy nappal azután került sor, hogy Franciaország bejelentette: 9 milliárd euró hitelt készül nyújtani a France Télécom távközlési csoportnak, elkerülendő, hogy a cég jövőre törlesztési késedelembe essen több tízmilliárd eurós adóssága után. A francia állam 55 százalékos tőkerészesedéssel rendelkezik a vállalatban.

A tervezetet, melyet szerda este a telefonszolgáltató új elnöke, Thierry Breton ismertetett a cég igazgatótanácsával, úgy készítették el, hogy vele gyakorlatilag megkerülhető legyen a gazdasági szereplők közvetlen állami segélyezésének uniós tilalma.

A France Télécomnak jövőre 15 milliárd eurót kell törlesztenie 70 milliárd eurós adóssága után; ez a legnagyobb adósság a világon, amelyet egy tőzsdei cég felhalmozott - írta a Reuters. Ezt szeretné három éven belül közel felére csökkenteni a vállalat, melynek piaci tőkeértéke a 2000. márciusi csúcspont tizedére olvadt, s jelenleg alig egyharmada az adósság összegének.

A francia távközlési óriás eközben további lépéseket tett irdatlan adósságainak mérséklése felé: az általa ellenőrzött mobilszolgáltató, az Orange részére kilátásba helyezett beruházások csökkentését határozta el, s emiatt az Orange csütörtökön közölte, hogy halasztja harmadik generációs szolgáltatásának elindítását és állományát 1000-2000 fő közötti nagyságrendben csökkenti.

A France Télécom megmentését célzó akciókat a befektetői körök nagy örömmel fogadták, a távközlési vállalat részvényének árfolyama csütörtökön már a korai kereskedésben több mint 17,5 százalékkal drágult és felfelé mozgatta a szektor más részvényeinek árfolyamát is. Igaz, a vezető hitelminősítők jelezték, hogy felülvizsgálják a France Télécom adósi besorolását, s ez valószínűleg felminősítést is jelent majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50