Lefülelt izraeli hacker

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 9. 08:14
Az izraeli rendőrség az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködve őrizetbe vett egy hackert, aki egy nagy, Egyesült Államokban működő cég számítógépes hálózatának biztonsági kódjait feltörve évek óta bizalmas adatokat gyűjtött a vállalat ügyfeleiről.
Mint az illetékes izraeli bíróság közölte, a 24 éves David Sternbergnek működése során mintegy 80 000 személy hitelkártyaszámához sikerült illegálisan hozzájutni.

A fiatalemberre, akit hosszas nyomozás után pénteken vettek őrizetbe az izraeli hatóságok - egy lopott autó vezetése közben tetten érve őt - az FBI hívta fel az izraeli rendőrség figyelmét, még 2000-ben.

Sternberg a gyanú szerint behatolt egy nagy CD-ROM-okat, illetve DVD-ket árusító amerikai vállalat számítógépes rendszerébe, és olyan személyes jellegű adatokat gyűjtött a cég ügyfeleiről, amelyeket azután további bűncselekmények elkövetéséhez használt fel. Az érintett amerikai cég nevét sem a rendőrség, sem pedig a bíróság közleménye nem említette. Az izraeli hatóságok a további nyomozás érdekében engedélyt kértek a hacker számítógépének lefoglalására.

Az Egyesült Államokban alig egy hónapon belül immár a második nagyszabású számítógépes bűnözési ügy került napvilágra. Nemrégiben őrizetbe vettek három személyt, akik 2,7 millió dolláros kárt okoztak azzal, hogy saját cégük ügyfeleinek pénzügyi helyzetével és hitelképességével kapcsolatos adatokat bocsátottak áruba más cégeknek. Tevékenységüknek mintegy 30 ezer ember a kárvallottja.

Kulcsszavak: hacker FBI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14