GVH: hatmilliós bírság egy győri kábeltelevíziós szolgáltatónak

Kovács Attila, 2002. december 11. 14:52
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) december 11-én közölte szerkesztőségünkkel, annak megállapítása céljából indított versenyfelügyeleti eljárást a győri székhelyű KábelTV Kábeltelevízió Szolgáltató Kft. ellen, hogy nevezett gazdasági erőfölénnyel való visszaélést valósított-e meg az általa Mosonmagyaróváron és Tatán 2002-ben alkalmazott szolgáltatási díjjal (annak mértékével), továbbá teljes szolgáltatási területén használt Általános Szerződési Feltétele 7.3 pontjában megfogalmazott díjemelési, illetve a műsorcsomag tartalmának változtatására vonatkozó feltétellel.
A GVH versenytanácsa a december 10-én megtartott tárgyaláson megállapította, hogy a kft. számított és tényleges nettó díjai között jelentős eltérés van, azaz a vállalkozás díjait 2002-ben az indokolt költségek növekedéséhez képest lényegesen nagyobb mértékben emelte. Ezért, figyelembe véve azt is, hogy a tatai és különösen a mosonmagyaróvári hálózat 2001. évben is nyereséges volt:

Mosonmagyaróváron a II. és III. programcsomagra, valamint Tatán a II. és a soros programcsomagra érvényesített díjak túlzottan magasnak és így a GVH szerint gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősülnek. Ugyanezt a jogsértést valósította meg a kft. az általa alkalmazott Általános Szerződési Feltételekben írt - az egyoldalú díjemelésre és a programcsomag változtatására előírt - rendelkezésekkel is. A GVH versenytanácsa a gazdasági erőfölénnyel való visszaélésért a kft-t 6 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, az Általános Szerződési Feltételek jogsértő rendelkezéseinek további alkalmazásától pedig eltiltotta.

Kulcsszavak: jog kábel GVH KábelTel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14