Vezető mobiltelefon-gyártók az elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezeléséért

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. december 14. 20:24
A vezető mobiltelefon-gyártó vállalatok megállapodást írtak alá, melyben az elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezelésével kapcsolatban kinyilvánítják együttműködésüket a Bázeli Konventtel és a szektor más szereplőivel.
Az "elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezelése érdekében létrejött fenntartható partnerség" nevet viselő kezdeményezés az életciklus-elmélet segítségével közelíti meg a népszerű fogyasztási cikk végső elhelyezésének gondját. A megállapodás a várakozások szerint csupán az első a Bázeli Konvent és más iparági szektorok között az elkövetkező évek során aláírandó, további hasonló jellegű szerződések sorában.

A javasolt mobiltelefon-kezdeményezés támogatói az LG, a Matsushita (Panasonic), a Mitsubishi, a Motorola, a NEC, a Nokia, a Philips, a Samsung, a Siemens és a Sony Ericsson.

"Az információ korában az emberiség hatalmas lépést tett előre. Nagy örömömre szolgál, hogy egy rendkívül fiatalnak számító fogyasztási cikk, a mobiltelefon gyártói a termékük környezeti hatásaira gondolva megerősítik integrált termékpolitikájukat" - mondta Philippe Roch svájci külügyminiszter.

"A mobiltelefonok környezeti hatásainak kezelése e kezdeményezés keretein belül jó példát szolgáltat a gazdasági szektor és a multilaterális környezetvédelmi megállapodások együttműködésére" - tette hozzá.

Philippe Roch vezető szerepet játszott a kezdeményezés útjára indításában. A résztvevő felek előző, 1999-ben a svájci Bázelben megrendezett ötödik konferenciája Philippe Roch elnöksége alatt fogadta el a kezdeményezés alapjául szolgáló, a környezetvédelmi szempontból megfelelő termékéletciklusról szóló miniszteri nyilatkozatot.

"A mobilszektorral most elindított együttműködés az első olyan kezdeményezés, amely a vállalatok és a kormányok között a Bázeli Konvent keretein belül létrejön" - mondta Klaus Töpfer, a Bázeli Konvent tágabb kereteit megteremtő ENSZ Környezetvédelmi Program ügyvezető igazgatója.

"A modern társadalomnak szembe kell néznie azzal, hogy túl sok hulladékot termelünk. A vállalatok egyértelműen kulcsfontosságú szerepet játszanak a megoldás megtalálásában, és a vezető mobiltelefon-gyártók érdeklődésének ez az első megnyilvánulása más üzleti szektorok számára is modellként és ösztönző erőként kellene szolgáljon" - tette hozzá.

2001-ben a világ mobiltelefonjainak száma a becslések szerint körülbelül 380 millió volt. A kezdeményezés sikeréhez az üzletág más szereplői, különösképpen a hálózatszolgáltatók támogatására is szükség lesz.

A résztvevő vállalatok vezetői a Bázeli Konvent magas rangú résztvevőinek hatodik konferenciáján közel 40 miniszter és több száz, a konvent 151 tagállamát képviselő állami tisztségviselő jelenlétében írták alá a nyilatkozatot. Az aláíráson Klaus Töpfer, Philippe Roch és Sachiko Kuwabara-Yamamoto, a Baseli Konvent főtitkára is részt vett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14