Évente 1500 tonna mobilszemét

Kollár Csaba, 2002. december 20. 20:08
A jelentősebb mobiltelefon-gyártó cégek egy olyan közös szándéknyilatkozatot írtak alá, amivel kifejezik, hogy megoldást keresnek a használt mobiltelefonok újrahasznosítására.
A telefongyártók az ENSZ környezetvédelmi programjában (Unep) vesznek részt, melynek feladata olyan megoldás(ok) keresése, ami(k) a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve biztos és hathatós megoldást jelent a már divatjamúlt vagy működésképtelen használt mobiltelefonok újrahasznosítására.

A kezdeményezés mellé állt többek között az LG, a Matsushita (Panasonic), a Mitsubishi, a Motorola, a NEC, a Nokia, a Philips, a Samsung, a Siemens és a Sony Ericsson. Felméréseik szerint 2001-ben összesen 380 millió készüléket értékesítettek, míg 2002-ben - állítja a Nokia - ez a szám eléri világviszonylatban a 400 milliót.

Egy másik felmérés arról számol be, hogy csak egyedül Angliában közel 90 millió olyan mobiltelefon van, amit nem használnak, és ez a szám évente mintegy 15 millióval növekszik. Ha tonnákban mérjük a mobilszemetet, akkor évente a veszélyes hulladék össztömege 1500 tonna. Az adatok ismeretében érthető, hogy miért fontos a telefonok újrahasznosítása ahelyett, hogy egyszerűen kidobnánk őket a szemetesbe. A készülékek újrafelhasználásából olyan értékes anyagokat nyerhetünk, mint a platina vagy az ezüst, de feldolgozhatunk olyan veszélyes elemeket is, mint a lítium vagy a kadmium.

A mostani együttműködési megállapodás az első, amelyik konkrét javaslatot is tartalmaz, és egyaránt tükrözi a kormányok és a gyártók álláspontját is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14