Hollywood támadást indít a DVD-másoló fejlesztője ellen

Tóth Kristóf, 2002. december 22. 08:31
A filmipar nem nézi tétlenül, hogy a közelmúltban megalakult 321 Studios szabadon forgalmazza DVD Copy Plus és DVD-Xcopy elnevezésű DVD-másoló programjait.
A napokban hét hollywoodi filmstúdió indított közös pert a 321 Studios ellen, amely a filmipar képviselői szerint megsértette a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) másolásvédelmi törvényt, amikor forgalomba hozta DVD másoló szoftvereit.

A 321 Studios áprilisban szokatlan lépést tett, amikor maga fordult az amerikai szövetségi bírósághoz, hogy nyilvánítsa DVD másoló szoftvereit hivatalosan is legálisnak. Az apró szoftvercég kérését arra alapozta, hogy a DVD-másoló szoftverek nem a másolásvédelmi technológia feltörésére irányulnak, hanem a felhasználók azon jogát érvényesítik, amely szerint saját célra készíthető egy biztonsági másolat a megvásárolt lemezekből.

Az elmúlt napokban aztán megtörtént, amire a 321 Studios már korábban is számított: A filmstúdiók a DVD-Xcopy piaci megjelenése után néhány héttel pert indítottak a társaság ellen. A társaság másik szoftvere, a tavalyi évben kiadott DVD Copy Plus az eredetinél rosszabb minőségű másolatokat készít.

"A 321 Studios súlyos, helyrehozhatatlan károkat okozott a filmipar képviselőinek azzal, hogy piacra dobta ezt a törvénytelen, és illegális tevékenységre ösztönző terméket" - áll a filmstúdiók vádiratában. A társaságok azt szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a 321 Studios DVD-másoló szoftvereinek forgalmazását illetve, a szoftvercég adjon át minden olyan adathordozót és számítógépes eszközt megsemmisítésre, amely az említett két szoftver fejlesztéséhez kapcsolódik.

A filmstúdiók mostani lépése hűen tükrözi azt az aggodalmat, amely a DVD lemezek másolását lehetővé tévő technológiákat övezik. A társaságok vádiratukban idézik az amerikai bíróság napokban hozott határozatát, amely szerint a DeCSS elnevezésű, és a DVD titkosítási rendszerét feltörő kód közzététele, valamint belinkelése megsértette a DMCA törvényt. A filmipar szerint a 321 Studios szoftverei ugyanúgy feltörik a DVD lemezek titkosítását, mint a DeCSS kód, és ráadásul azonnal el is készítik az illegális másolatot.

Kulcsszavak: jog DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14