Liberalizált román telefonpiac

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 6. 08:52
Rendkívül nagy vállalkozói kedv jellemzi a romániai vezetékes telefonpiacot: a román országos távközlési felügyelőség (ANCR) bejelentése szerint összesen 235 társaság jelezte a megadott határideig, hogy szeretne belépni a vezetékes telefonszolgáltatók közé.
A görög tulajdonban lévő RomTelecom társaságnak idén januárban szűnt meg a vezetékes telefonszolgáltatásban eddig élvezett monopolhelyzete. A nagy érdeklődés ellenére az egykori román állami telefontársaságnak egyelőre csak a nemzetközi és a távolsági hívások terén kell komolyabb konkurenciával számolnia.

Az új piaci szereplők között megtalálhatók a mobiltelefon-társaságok, a legjelentősebb internet- és kábeltelevízió-szolgáltatók. Versenybe száll a román műsorszóró társaság, a román posta. A román államvasutak jövőre tervezi, hogy magánszemélyek részére is telefonszolgáltatást nyújt majd.

A liberalizált piac működéséhez szükséges legfontosabb feltételeket már megteremtették. A piacot a néhány hónappal ezelőtt felállított ANCR felügyeli majd, s tavaly szeptembertől módosították az előhívó számokat, hogy legyen elegendő szám az új előfizetőknek.

A piaci liberalizáció következő, talán a legnehezebb lépését jelentik majd azok a tárgyalások, amelyeket az új szolgáltatóknak a RomTelecommal kell majd folytatniuk a hálózati összekapcsolási díjakról.

A fogyasztók egyelőre a nemzetközi és távolsági hívások esetében érezhetik majd a verseny számukra kedvező hatásait: az új szolgáltatók ezen a téren 20-50 százalékkal alacsonyabb díjakat ígérnek.

Január elsejétől kínálja az interneten történő külföldi telefonálások lehetőségét az egyik internetszolgáltató. A szolgáltatást a hagyományos telefonkészülékekkel is igénybe lehet venni, igaz, a hívást kissé nehézkessé teszi egyelőre az, hogy ha valaki ily módon szeretne Romániából Magyarországra telefonálni, legkevesebb 26 számot kell tárcsáznia.

Távlatokban tervezett az a szolgáltató, amely már több mint 3500 kilométer optikai kábelhálózatot fektetett le, s a tervek szerint idén augusztusig további ezer kilométerrel bővíti azt. A szélessávú átvitelt lehetővé tévő, komoly optikai kábelhálózattal rajta kívül csak a román vasút rendelkezik.

Partnereket keres a vezetékes telefonszolgáltatásra a román posta. Lapértesülések szerint egy kínai társasággal már egyetértésre jutottak a szükséges berendezések szállításáról, most már csak a szolgáltatást végző operátor hiányzik az új vegyes vállalatból.

A vezetékes telefonok piacának liberalizálása akkor történik meg, amikor a mobiltelefon-társaságok már megelőzték az előfizetők számának tekintetében a RomTelecom társaságot. Előzetes adatok szerint 2002. december 31-én közel 4,5 millió mobiltelefon-előfizető volt Romániában, míg a vezetékes előfizetők száma nem érte el a 4,2 milliót.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36