Biztonsági hibák a Microsoft mobiltelefonos szoftverében

Tóth Kristóf, 2003. január 19. 08:59
A Microsoft pénteken hivatalosan bejelentette, hogy a közeljövőben el fog készülni egy a mobiltelefonok piacára szánt Smartphone 2002 operációs rendszer biztonsági hibáinak javítására szolgáló javítócsomag. A Microsoft munkatársai elmondták, hogy az említett szoftver többek közt olyan biztonsági hibákkal rendelkezik, melyek a rosszindulatú felhasználók számára lehetővé teszik különböző ártalmas programok mobiltelefonokra történő elküldését.
A Microsoft képviselői azzal kapcsolatban egyelőre nem kívántak nyilatkozni, hogy a kritikus fontosságú javítócsomag pontosan mikor lesz elérhető, azonban az említett szoftverrel ellátott mobiltelefonokat forgalmazó egyik angol mobiltelefonos szolgáltató cég, az Orange egyik vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a javítást két héten belül ki fogja adni a Microsoft.

A szoftvercég most azzal próbál védekezni, hogy eddig egyetlen olyan esetről sem lehet tudni, amikor egy Smartphone 2002 operációs rendszerrel ellátott mobiltelefonra hackerek esetlegesen károkozásra is alkalmas szoftvereket küldtek volna, vagyis a Microsoft szerint az említett operációs rendszer biztonsági réseit mindeddig egyetlen hacker sem használta ki. Jelen pillanatban egyébként az Orange kínálatában fellelhető SPV a világ egyetlen olyan mobiltelefonja, melynek esetében a Microsoft-féle Smartphone 2002 tölti be az operációs rendszer szerepét.

Alan Reiter, a Wireless Internet & Mobile Computing nevezetű tanácsadó cég egyik vezető elemzője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az előfizetők, valamint a mobiltelefonos szolgáltatók legrosszabb álmai válnak valóra akkor, ha a közeljövőben forgalomba kerülő újgenerációs mobiltelefonok a Smartphone 2002 operációs rendszerhez hasonlóan biztonsági hibákkal teletűzdelt szoftverekkel lesznek ellátva. Reiter felhívja a figyelmet arra, hogy a különböző szoftverek, játékok, csengőhangok és képek letöltésére alkalmas újabb készülékek esetében egyre nagyobb az esélye annak, hogy a mobiltelefonok hackertámadások áldozataivá válnak, vagyis, hogy rosszindulatú felhasználók mindenféle illegális, károkozásra is képes szoftvereket töltenek fel rá a legnagyobb titokban. A Microsoft munkatársai egyébként nem kívántak kommentárt fűzni az ügyhöz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14