Csökkent a Toshiba vesztesége a harmadik negyedévben

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 30. 09:40
A Toshiba, a legnagyobb japán integrált áramkör gyártó sorban a hetedik negyedévi veszteségről számolt be szerdán. A digitális kamerák és a kamerákkal szerelt mobiltelefonok támasztotta nagy alkatrészkeresletnek köszönhetően nettó vesztesége azonban lényegesen alacsonyabb lett az egy évvel azelőttinél.
A december 31-ikén zárt harmadik üzleti negyedévre vonatkozóan a Toshiba 6,9 milliárd jen nettó veszteséget mutatott ki, az egy évvel korábbi negyedév 84,9 milliárd jenes vesztesége után. Működési eredménye sorban a második negyedévben lett pozitív, 2,43 milliárd jennel, az egy évvel korábbi 69,7 milliárd jenes működési veszteség helyett.

A Toshiba - hasonlóan a négy másik nagy japán integrált áramkör gyártó vállalathoz - nagy összegeket fektetett be az elmúlt pénzügyi évben termelésének átszervezésébe, beleértve a bőkezű önkéntes nyugdíjazási programot és a számítógépes memóriaelemeket gyártó részlegének költséges leépítését is. Befektetései kezdenek beérni. A félvezetőgyártó tevékenység ismét jövedelmező, főként a digitális kamerákban és mobiltelefonokban használt NAND memóriaelemek keresletének köszönhetően.

A fordulat érezteti hatását a Toshiba részvényének árfolyamán is, amely az elektronikai készülék gyártók sorában, mint a Hitachi Ltd, a NEC Corp. és Fujitsu Ltd., a leggyengébb volt még egy évvel ezelőtt. Az elmúlt három hónapban a Toshiba részvénye több mint 25 százalékkal erősödött, miközben a tokiói tőzsde elektronikai gépgyártó ágazati indexe, a TELEC 3 százalékkal gyengült. A szerdai jelentés után követően a részvény árfolyama átmenetileg emelkedett, majd visszaesett, és 17 jenes veszteséggel 383 jenen zárt. A TELEC 2,52 százalékkal gyengült.

A Toshiba az egész pénzügyi évre vonatkozóan 23 milliárd jen (194 millió dollár) nettó nyereséget vár. Az előző pénzügyi évben 254 milliárd jen nettó veszteséget könyvelt el. A pénzügyi év működési eredményét 130 milliárd jenre várják a cégnél, az előző évi 113,6 milliárd jen veszteség után. Az értékesítés 4,7 százalékkal 5,65 billió jenre emelkedik az előrejelzés szerint.

Külső elemzők ennél kissé tartózkodóbb előrejelzéseket tesznek. Átlagosan 18,5 milliárd jen nettó nyereséget és 110 milliárd jen működési eredményt várnak 5,62 billió jen forgalom után. Véleményük szerint a Toshiba előtt még sok tennivaló áll a hatékonyság javításában és a bevételnek mindössze 15 százalékát adó félvezetőgyártáson kívüli tevékenységek profiltisztításában, ha a kétszámjegyű százalékos nyereségrátával dolgozó dél-koreai Samsung nyomába akar lépni. A Samsung az elmúlt évben fosztotta meg a Toshibát a világ második félvezetőgyártójának rangjától, és utasította maga mögé a harmadik helyre.

Kulcsszavak: +céginfo Toshiba

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55