Öt fantom az Opera 7 házában

Tóth Kristóf, 2003. február 4. 22:48
A GreyMagic Software keddi jelentése szerint a társaság öt biztonsági rést fedezett fel az Opera Software napokban kiadott Opera 7-es webböngésző szoftverében.
A népszerű Internet Explorer-rivális webböngésző Opera 7-es verziójának végleges kiadása az elmúlt napokban jelent meg. Az izraeli GreyMagic Software számítógépes biztonsági cég azonban máris öt hibát talált a megoldásban. A társaság ezek közül hármat minősített súlyosnak, mivel lehetővé teszik, hogy az esetleges online támadók betekintést nyerjenek a számítógépen tárolt összes fájlba, így a bizalmas dokumentumokba, vagy akár e-mailekbe. A két kevésbé súlyos biztonsági rés a felhasználó által korábban meglátogatott weboldalak listáját teszi elérhetővé illetéktelenek számára.

A korábbi Opera verziók az öt újonnan felfedezett probléma egyikében sem érintettek.

Bár a javítást még nem készítette el az Opera Software, az öt hibából négy könnyen kiküszöbölhető. Mivel az említett problémák az Opera 7 JavaScript Console-jában találhatók, ennek kikapcsolása megszünteti a hibát. Az ötödik probléma kézi állítgatással oldható meg, a GreyMagic közleménye szerint.

Az Opera webböngészőjében ezidáig ritkának számítottak a biztonsági hibák, ezúttal pedig igyekszik a lehető leghamarabb orvosolni azokat a társaság. "Munkatársaink megfeszített ütemben dolgoztak a hétvégén a hibák mielőbbi kijavítása érdekében. A javított verzió egy-két napon belül elérhető lesz" - mondta az Opera egyik vezetője.

"Sajnos a GreyMagic elutasította kérésünket, hogy a problémákat csütörtökig ne hozza nyilvánosságra, ezért nem maradt elég időnk ahhoz, hogy a bejelentéssel egyszerre kiadjuk a javítást" - tette hozzá a vezető. A GreyMagic egyébként az elmúlt pénteken értesítette az Opera-t a biztonsági résekről, és a cég vezetői szerint azért nem várt tovább, hogy új felhasználók lehetőleg ne töltsék le a védtelen verziót, a felhasználók pedig tudjanak a veszélyforrásról, és lépni tudjanak ellene.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50