Öt éven belül eltűnhet a piacról az AMD

Tóth Kristóf, 2003. február 8. 09:45
Legalábbis ezt állítja az IBM egyik magas beosztású vezetője. Bill Zeitler, az IBM szerverekkel foglalkozó részlegének alelnöke a napokban azt nyilatkozta a Fortune magazinnak, hogy a 64 bites processzorok piacán csak két gyártónak van hely, és az a kettő az IBM, illetve az Intel. A többi gyártó várhatóan kiszorul a 64 bites chipek szegmenséből, véli a vezető.
Az Advanced Micro Devices (AMD) a közelmúltban mindent egy lapra tett, nevezetesen az x86-64 architektúrára, illetve az erre épülő Hammer (Opteron, és Athlon 64) chipekre. Amennyiben az Athlon 64, és Opteron processzorok, illetve a Hammer mag jövőbeli változatai elbuknak a piacon, az AMD-nek gyakorlatilag semmije nem marad.

Zeitler nyilatkozatából azonban az is kitűnik, hogy az IBM vezető szerint az AMD egész egyszerűen már nem lesz piacon öt év múlva. A vezető által elmondottaknak nem is lenne különösebben komoly súlya, ha nem éppen maga az IBM lenne az AMD egyik legnagyobb stratégiai szövetségese, technológiai partnere.

Mint ismeretes, az IBM szoros együttműködést folytat az AMD-vel a processzorgyártási technológiák, mint például a Silicon-on-Insulator (SoI - Szilícium a szigetelőn) eljárás területén. Éppen ezért meglepő, hogy miközben a "Kék Óriás" elvileg segítséget igyekszik nyújtani az AMD-nek, a társaság egyik magas beosztású vezetője már a processzorgyártó közelgő bukását látja.

Zeitler emellett nyilatkozatával ráadásul olyan, további gyártókat is már-már temetni készül, mint például a SUN Microsystems, amely UltraSPARC chipjeivel szintén a 64 bites processzorpiac oszlopos tagja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50